FÖLDGÁZ ÁRA ÜZLETI ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNKKAL

Mekkora a földgáz ára? Megtaláljuk cégének a piacon elérhető legalacsonyabb árat és az igényeihez legjobban illeszkedő földgáz szerződést.

FÖLDGÁZ ÁRA ÉS ANNAK ALAKULÁSA

A földgáz egy színtelen, szagtalan (utólag szagosítják), gázhalmazállapotú, fosszilis tüzelőanyag, aminek felhasználása rendkívül sokrétű: fűtés, ipari felhasználás, villamosenergia-termelés, főzés, alapanyag, stb..

Azoknak a felhasználóknak, akik nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra és a versenypiacról kell beszerezniük a földgázt nagyon nem mindegy, hogy mekkora a földgáz ára, valamint milyen elszámolási konstrukcióban és feltételek mentén szerződnek. Egy rossz döntés jelentős hátrányt okozhat a versenytársakhoz képest főleg most, mikor a tőzsdei földgáz ára rendkívül volatilisnek számít.

Míg 2022.-ben az energiaválság közepén a 2022/2023. gázévre (2022.10.01. – 2023.10.01.) nem volt rita, hogy egy fix áras molekuladíj meghaladta a 100 Ft/kWh-t (30 Ft/MJ, vagy 1052 Ft/m3), addig napjainkban a 2024/2025. gázévre (2024.10.01. – 2025.10.01.) már elérhetőek 15 – 25 Ft/kWh (5,2 – 7,7 Ft/MJ, vagy 179,6 – 264,7 Ft/m3) közötti díjak is.

A 2022. évi energiaválság hatására számos kereskedő kínálatában megjelentek a különböző indexált áras konstrukciók, melyek között Magyarországon a legelterjedtebbek a következők voltak: TTF Month-Ahead (holland gáztőzsdén a következő havi termék árazásához kötött elszámolás), VTP Day-Ahead (osztrák gáztőzsdén a másnapi gáztermék  árazásához kötött elszámolás). Az utóbbi években viszont egyre kedveltebb a felhasználók körében a CEEGEX Day-Ahead indexált konstrukció is (a magyar gáztőzsde másnapi gáztermék  árazásához kötött elszámolás).

Szakértőink a Smart Gas Consulting Kft.-nél több éves földgázkereskedelmi és gázpiaci tapasztalattal rendelkeznek, mely biztos tudás birtokában a legkiválóbb minőségben kívánjuk támogatni ügyfeleinket energiagazdálkodásuk optimális és költséghatékony működésében.

A következőkben bemutatjuk, hogyan segíthetjük vállalatukat Energy Alkusz földgáz-beszerzési szolgáltatásunkkal.

ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNK, AMIVEL KÉZBEN TARTHATÓ CÉGÉNÉL A FÖLDGÁZ ÁRA

Energy Alkusz földgáz-beszerzési szolgáltatásunk keretében teljeskörűen képviseljük és támogatjuk vállalatukat földgáz igényük versenypiaci beszerzésében. Vállalatuk mérete, fogyasztási profilja, kockázatviselési hajlandósága, valamint egyedi igényei alapján különböző beszerzési stratégiákat javasolunk és elvégezzük a földgáz tendereztetését, a szolgáltatók megversenyeztetését. A beérkezett kereskedői ajánlatokat kiértékeljük és elkészítjük a döntéshozatalt támogató vezetői összefoglalót. A nyertes ajánlat kiválasztását követően pedig közreműködünk a szerződés megkötésében, aláírást megelőzően ellenőrizzük a szövegezést, hogy minden az ajánlatnak megfelelő legyen. Végeredményben pedig elérjük a legkedvezőbb földgáz árat, amivel hozzájárulunk versenyképes működésükhöz.

Energy Alkusz földgáz-beszerzési szolgáltatásunkkal célunk, hogy a magyarországi üzleti felhasználók, KKV-k és nagyvállalatok a megfelelő információk birtokában az igényeik alapján egyedileg elkészített földgáz-kereskedői szerződéses ajánlatok közül saját szempontrendszerük (földgáz ára legolcsóbb legyen; speciális szerződéses feltételek: toleranciasáv mentes szerződés, stb..) alapján a legmegfelelőbbet tudják kiválasztani.

Szolgáltatásunk sikerének kulcsa a teljeskörű és gyors szakértői tájékoztatás, ami kiterjed az energiapiaci trendek és a fogyasztó mérete alapján elérhető kereskedői termékpaletták bemutatására. Kiemeleten fontosnak tartjuk tisztázni a különböző indexált és fix áras elszámolási módok előnyeit, hátrányait, amik lényegében meghatározzák, hogy mekkora lesz a földgáz ára, mekkora költségekkel lehet majd kalkulálnia cégének.

ÜGYFELEINK MONDTÁK

A beszerzési szolgáltatásukkal elégedettek voltunk. Mindenre kiterjedő információ átadás, ill. a gyors reagálás , amit kiemelnék.
Mindenkinek ajánljuk!

Kisgyura István

Ügyvezető, KI-BE Kft.

Nagyon profi, hozzáértő szakember. Több cégünk részére az ő segítségével sikerült a korábbinál sokkal kedvezőbb feltételekkel megújítani a villany- és földgázszerződéseket. Minden kérdésünkre gyors választ kaptunk, csak ajánlani tudjuk.

Kabucz Máté

Tulajdonos, Ultramarinos Kft.

Professzionális, gyors és segítőkész szolgáltatást kaptunk, az aktuális földgáz kereskedő hosszabbítási ajánlatához képest 40%-os megtakarítást értünk el a Smart Gas Consulting közreműködésével.

Kisbenedek Péter

Ügyvezető, Búzakovász Kft.

SPÓROLJON CÉGÉNEK IDŐT ÉS PÉNZT

A piaci földgáz árak és az árakat meghatározó fundamentumok folyamatos nyomon követése, valamint a teljeskörű földgáz-beszerzési folyamat lebonyolítása és az ajánlatok összehasonlítása időigényes feladat. Bízza ezt a feladatot szakértőinkre, akik rengeteg beszerzést tudnak maguk mögött, miközben Ön a vállalata növekedésére összpontosíthat.

A kereskedők megversenyeztetésével nem ritka, hogy 10 – 15 Ft/kWh-val (3 – 4,5 Ft/MJ) kedvezőbb nettó fajlagos egységárat érünk el a legrosszabb kereskedői ajánlathoz képest, ami éves szinten nettó 1 – 1,5 millió Ft költségmegtakarítást jelent 100 000 kWh (325 000 MJ) éves földgáz-fogyasztás esetén.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNK MENETE, AMIVEL CÉLUNK A LEGKEDVEZŐBB FÖLDGÁZ ÁR ÉS A LEGJOBB SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK ELÉRÉSE

  1. Sikeres kereskedőváltás feltételeinek ellenőrzése
  2. Online konzultáció (szerződéses konstrukciók bemutatása, piaci várakozások, fogyasztói igények átbeszélése)
  3. Adatgyűjtés
  4. Ajánlatkérési dokumentáció elkészítése és tender indítása
  5. Beérkezett kereskedői ajánlatok feldolgozása, ellenőrzése
  6. Ajánlatösszesítő és döntéselőkészítő vezetői összefoglaló készítése
  7. Közreműködés az ellátási szerződés megkötése során (szerződés ellenőrzése aláírás előtt)

REFERENCIÁINK

Legkiemelkedőbb energiabeszerzési (villamosenergia- és földgáz), energetikai audit és szakreferens referenciánk a több éves iparági tapasztalatunkon alapul, mely során számos nagyvállalat és közintézmény energiagazdálkodását optimalizáltuk sikeresen. Szakértő csapatunk innovatív megoldásokat és személyre szabott stratégiákat kínál, amelyekkel jelentős költségmegtakarítást értünk el, miközben növeltük ügyfeleink energiabiztonságát és fenntarthatóságát.

KAPACITÁSLEKÖTÉS OPTIMALIZÁCIÓBAN REJLŐ MEGTAKARÍTÁSI POTENCIÁL

Mivel a kapacitás díjak évről évre emelkednek, így a 20 m3/h névleges kapacitás fölötti mérővel rendelkező felhasználási helyek esetén még fontosabb felülvizsgálni a jelenlegi lekötések érvényességét, mivel a ki nem használt lekötés veszteséget termel cégének.

A következő ábrán egy átlagos – fűtési és használati melegvíz igény – földgáz fogyasztó napi csúcskapacitás felvétele, valamint az éves lekötött kapacitása látható. Megállapítható, hogy a maximális fogyasztói órai földgázigény (600 kWh/h) jelentősen elmaradt a lekötött értéktől (1 000 kWh/h), vagyis 400 kWh/h kapacitás egész évben nem volt kihasználva. Egy 100 m3/h vagy annál nagyobb, de 500 m3/h-nál kisebb névleges (össz)kapacitású fogyasztásmérővel rendelkező felhasználó esetén a ki nem használt túlkötés nettó ~1,1 millió forint éves megtakarítási potenciált jelent a hatályos kapacitásdíjakkal kalkulálva.

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

Átlagosan 30%-kal kedvezőbb fix rendszerhasználati költség érhető el rövidtávú kapacitástermékek optimális beállításával!

Kevesen tudják, de a felhasználók jogosultak az igényükhöz leginkább illesztkedő kapacitáslekötési stratégiát választására, vagyis a rövidtávú kapacitástermékek gazdálkodására. Ebben az esetben egy egész gázévben fix lekötött érték helyett különböző éves, negyedéves és havi kapacitástermékekből felépített lekötésszerkezet alakítható ki, amivel költséghatékonyabban fedezhető a felhasználó igény (lásd alábbi ábra).

Tapasztalatunk szerint átlagosan 30%-kal kedvezőbb fix rendszerhasználati díjak érhetőek el rövidtátú termékek optimális beállításával. Földgáz portfólió menedzsment tudás birtokában lévő szakértőink biztos támogatást tudnak nyújtani vállalatának abban, hogy lekötésszerkezete – a megfelelő kockázatokat számszerűsítve – költséghatékonyan, a veszteséget mellőzve legyen beállítva.

Földgáz ára - Kapacitáslekötés rövidtávú lekötésszerkezettel

Energy Alkusz földgáz-beszerzési szolgáltatásunk keretei között optimalizáljuk cége kapacitáslekötésének mértékét!

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Milyen áron lehet földgázt vásárolni?

A szabadpiaci földgáz ára (másnéven molekuladíj) a kereskedővel megállapodott díj, mely az elfogyasztott földgáz  mennyisége után fizetendő. Az egységár mértékegysége leggyakrabban Ft/kWh, vagy Ft/MJ.

A következő földgáz ár prognózisaink a 2025.  naptári évre és a 2024/2025 gázévre (2024.10.01. 06:00 – 2025.10.01. 06:00) vonatkoznak, fix áras (szállítási időszak alatt végig állandó) szerződéses konstrukciót feltételezve.

2024. szeptember 18.-án:

        • 2024/2025 gázévre (2024.10.01. – 2025.10.01.) molekula díj prognózisunk:
          16,6 – 24,6 Ft/kWh (5,1 – 7,6 Ft/MJ, valamint 176,5 – 261,5 Ft/m3)
        • 2025. naptári évre molekula díj prognózisunk:
          18,6 – 25,6 Ft/kWh (5,7 – 7,9 Ft/MJ, valamint 197,7 – 272,1 Ft/m3)
        • CEEGEX/VTP/TTF indexált felár molekuladíj esetén:
          3 – 25 EUR/MWh

        A bemutatott árak tisztán csak a molekuladíjat mutatják, melyek nem tartalmazzák a rendszerhasználati és egyéb díjakat, valamint az általános forgalmi adót.

        Milyen lehetőségei vannak egy vállalkozásnak, ha nem elégedett aktuális kereskedőjével és szolgáltatót szeretne váltani?

        A szabadpiacnak köszönhetően, ha egy földgáz felhasználó nem elégedett aktuális szolgáltatójával, úgy a szerződésének lejártát követő időszakra szabadon megválaszthatja, hogy kitől szeretné tovább vásárolni a számára szükséges földgázt. A földgáz-kereskedők nincsenek területileg bekorlátozva, mint az elosztói engedélyesek, egész Magyarországon szolgáltatnak földgázt.  Annak érdekében, hogy sikeres legyen a kereskedőváltás, úgy a felhasználónak teljesíteni kell a hatályos szerződésben szereplő felmondási feltételeket és ami a legfontosabb, nem szabad, hogy fennálló tartozása legyen a szerződés lejártának pillanatában.

        Ránk számíthat, ha a legjobb áron szeretne szerződni a következő időszakra! Kérjen visszahívást szakértőinktől.

        Mit kell tudni az indexálás alapjául szolgáló földgáz tőzsdékről?

        Magyarországon a földgázkereskedők által kínált indexált áras földgázszerződésekben a következő három tőzsde bizonyos termékéhez kötött elszámolások a leggyakoribbak: TTF (holland gáztőzsde); CEGH VTP (osztrák gáztőzsde); CEEGEX (magyar gáztőzsde)

        A fő kérdés, hogy felhasználóként mely tőzsdéhez érdemes az árazás alapjául szolgáló indexálást kötni, melyik tőzsde számít a legolcsóbbnak? Minden tőzsdének megvan a földrajzi elhelyezkedéséből származó sajátossága. Európában a leglikvidebbnek például a holland TTF gáztőzsde számít, a legtöbb hazai kereskedő forrásbeszerzéseit is ehhez a tőzsdéhez indexálja. Míg korábban a legfontosabb közép-európai gáztőzsdének az osztrák VTP számított, mára egyre erősebb a magyar CEEGEX szerepe a régióban ami az országunk földgázszállítási infrastruktúrájának és határkeresztező kapacitásainak köszönhető.

        Megfigyelhető, hogy az egyes tőzsdék árai trendszerűen együtt mozognak, viszont az árak közötti különbségek, más szóval spreadek erősen volatilissé váltak. Az árakat a lokális események is formálhatják, például az alacsonyabb LNG (cseppfolyósított földgáz) vagy Norvégia felől érkező áramlás nagyobb mértékben befolyásolhatja a nyugat-európai árakat, míg a CEEGEX-en kereskedett MGP árak ellenállóbbak lehetnek a stabil déli ellátás következtében (Magyarországra az oroszokkal kötött hosszútávú földgázvásárlási szerződésében szereplő éves 4,5 milliárd köbméterből Szerbián keresztül (Török áramlat földgázvezeték) 3,5 milliárd köbméter érkezik).

        Mit kell tudni a különböző rugalmassági szerződésekről?

        A rugalmas energiaszerződések alkalmazásával a nagyfogyasztóknak számító üzleti ügyfelek dönthetnek úgy, hogy a működésükhöz szükséges villamosenergia és földgáz mennyiségüket rugalmasan, több szeletben (tranche-ban) vásárolják meg, vagy különböző sztenderd energia termékkel fedik le. Az ügyfelek szabadon, saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy ezeknek a mennyiségi szeleteknek, vagy energiatermékeknek a megvásárlását (árfixálását) a szállítás megkezdése előtt mikorra időzítik. A rugalmas energiaszerződéseknél a vásárlások diverzifikálásával egy befektetési portfólióhoz hasonlóan csökkenthető az árkockázat, vagyis alkalmazásával lehetőség nyílik a tőzsdén jegyzett energiatermékek áringadozásait kisimítani, azaz a teljes villamosenergia és földgáz mennyiséget mentesíti az extrém árkiugrásoktól azáltal, hogy a végső elszámoló ár a vásárlások súlyozott átlagaként áll elő.

        Bővebben a „Rugalmas energiaszerződések – A piaci mozgásokhoz igazodó beszerzési stratégiák” című blogbejegyzésünkben olvashat a témáről.

        A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

        3548