Rugalmas energiaszerződések – A piaci mozgásokhoz igazodó beszerzési stratégiák

diverzifikált vásárlásokkal csökkenthetők az árkockázatok

Rugalmas energiaszerződésesek általános bemutatása

A rugalmas energiaszerződések alkalmazásával a nagyfogyasztóknak számító üzleti ügyfelek dönthetnek úgy, hogy a működésükhöz szükséges villamosenergia és földgáz mennyiségüket rugalmasan, több szeletben (tranche-ban) vásárolják meg, vagy különböző sztenderd energia termékkel fedik le. Az ügyfelek szabadon, saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy ezeknek a mennyiségi szeleteknek, vagy energiatermékeknek a megvásárlását (árfixálását) a szállítás megkezdése előtt mikorra időzítik. A rugalmas energiaszerződéseknél a vásárlások diverzifikálásával egy befektetési portfólióhoz hasonlóan csökkenthető az árkockázat, vagyis alkalmazásával lehetőség nyílik a tőzsdén jegyzett energiatermékek áringadozásait kisimítani, azaz a teljes villamosenergia és földgáz mennyiséget mentesíti az extrém árkiugrásoktól azáltal, hogy a végső elszámoló ár a vásárlások súlyozott átlagaként áll elő.

A rugalmas energiabeszerzési szerződések kiváló eszközök azon vállalatok számára, amelyek célja a közüzemi kiadásaik minimalizálása és az energiamenedzsment folyamatainak hatékonyabbá tétele. Ezek a szerződések lehetővé teszik a vállalatok számára, hogy proaktívan kezeljék energiafogyasztásukat, alkalmazkodva a piaci változásokhoz és kihasználva az áringadozásokat.

A rugalmas energiaszerződések hatékony alkalmazása érdekében elengedhetetlen a folyamatos piacmonitoring és -követés. Ez az aktív piaci részvétel időt, pénzügyi forrásokat és szakképzett humánerőforrást igényel. Azonban, a megfelelően menedzselt piacfigyelés jelentősen hozzájárul a villamosenergia és földgáz költségek csökkentéséhez, optimalizálva ezzel a vállalatok energiafelhasználását.

Rugalmas energiaszerződések leginkább azoknak lehet jó választás, akiknek éves villamosenergia-fogyasztása tipikusan 5 GWh (5 000 000 kWh), földgázfelhasználása pedig 500 000 m3 fölött alakul.

Előnyök

 • Költségcsökkentés: A piaci árak folyamatos elemzésével és a vásárlási időpontok stratégiai megválasztásával csökkenthetők az energiaköltségek.
 • Kockázatkezelés: A piaci trendek és ármozgások nyomon követésével minimalizálhatók a váratlan költségnövekedések.

Kihívások

 • Erőforrás-igény: A hatékony piacfigyelés időigényes és szakértelmet igényel, ami jelentős humán és anyagi forrásokat von el.
 • Komplexitás: A piaci változások gyors kezelése érdekében szükséges az állandó tájékozottság és gyors reakcióképesség.

ENERGY ALKUSZ BESZERZÉSI SZOLGÁLTATÁSUNK

Mint energiapiaci szakértők, teljes körű támogatást nyújtunk azoknak a vállalatoknak, amelyek rugalmas energiaszerződéseket szeretnének kötni. Szakértelmünkkel segítünk az energiaárak folyamatos monitorozásában és elemzésében, lehetővé téve ügyfeleink számára, hogy kihasználják a piaci ingadozásokat és optimalizálják energiafelhasználásukat. Professzionális tanácsadásunkkal és mélyreható piaci ismereteinkkel biztosítjuk, hogy ügyfeleink a legkedvezőbb feltételek mellett köthessenek szerződést, miközben hatékonyan kezelik energiaügyi kockázataikat és költségeiket.

Leggyakoribb rugalmas energiaszerződések

1.) Éves tranche termék konstrukció

Jellemzők:

 • Tranche-ok lehívása: A teljes éves mennyiség szeletekben, azaz tranche-okban történő lehívása a szállítási időszak előtt valósul meg, lehetővé téve az árak előrejelzését és a költségek optimalizálását.
 • Árképzési Módszer: Az egyes vásárlások ára egy előre meghatározott képlet alapján kerül kiszámításra, amely garantálja az árak kiszámíthatóságát és stabilitását.
 • Mennyiségi Súlyozás: A szerződéses időszakra érvényes fix energia/molekula díj a tranche-ok megvásárolt mennyisége alapján, mennyiségi súlyozással áll elő, így a teljes költség már a szállítási időszakot megelőzően ismert.
 • Tranche Profilok: A lehívott mennyiségi szeletek, vagyis a tranche-ok hasonló profilokból állnak, amelyek biztosítják az energiaellátás folytonosságát és egyenletességét.

  Előnyök:

  • Árkockázat csökkentése: A teljes mennyiség időben diverzifikált, több szeletben történő megvásárlásával csökken az árkockázat a standard fix áras szerződésekhez képest.
  • Rugalmasság a vásárlásokban: A vásárlások időpontjai és a megvásárolható mennyiségek szabadon választhatóak a szállítási időszak előtt, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy optimálisan igazodjanak piaci helyzetekhez.
  • Költségkiszámíthatóság: A szállítási időszak kezdetéig a teljes időszakra kiszámítható, állandó energia/molekula díj alakul ki, biztosítva ezzel a költségek tervezhetőségét.
  • Extra nyereség lehetősége: Csökkenő tőzsdei trendek esetén extra nyereség realizálható, mivel a vásárlások időzítésével optimalizálhatók a költségek.
  • Árképzés transzparenciája: Az árképlet átláthatósága révén világos és követhető az árképzés és az elszámolás folyamata.
   Éves tranche termék konstrukció forward árgörbékkel és fedezési mennyiségekkel

   2.) Kombinált (negyedéves és éves) tranche termék konstrukció

   Jellemzők:

   • Lehívási időpontok: Éves tranche-ok: A teljes éves mennyiség lehívása a szállítási időszak előtt történik. Negyedéves tranche-ok: Lehívásuk akár a szállítási időszakon belül is megtörténhet, specifikusan az adott negyedévet megelőzően.
   • Árképzési módszer: Mind az éves, mind a negyedéves tranche-ok esetében az egyes vásárlások ára egy előre meghatározott képlet alapján kerül kiszámításra, ami lehetővé teszi az árkockázatok kezelését és az árképzési folyamat átláthatóságát.
   • Ár dinamikája: A szerződéses időszak alatt negyedévenként változik az energia/molekula díj. A negyedéves ciklusokra érvényes fix árat a megvásárolt tranche-ok mennyiségi súlyozása határozza meg, mely számítások az adott negyedévet megelőzően történnek.
   • Tranche profilok: A lehívott mennyiségi szeletek, azaz a tranche-ok, akár éves, akár negyedéves termékek, hasonló profilokból állnak. Ez biztosítja az energiaellátás folytonosságát és segít a vállalatoknak a tervezhetőségben és költségkezelésben.

   Előnyök:

   • Árkockázat csökkentése: A teljes mennyiség időben diverzifikált, több szeletben történő megvásárlásával csökken az árkockázat a standard fix áras szerződésekhez képest.
   • Rugalmasság a vásárlásokban: A vásárlások időpontjai és a megvásárolható mennyiségek szabadon választhatóak a szállítási időszak előtt, lehetővé téve a vállalatok számára, hogy optimálisan igazodjanak piaci helyzetekhez.
   • Költségkiszámíthatóság: A negyedéves bontásban történő előre tervezés lehetővé teszi, hogy az adott negyedévre fix energia/molekula díjak álljanak elő, biztosítva a költségek előre láthatóságát és könnyebb kezelhetőségét.
   • Extra nyereség lehetősége: Csökkenő tőzsdei trendek esetén extra nyereség realizálható, mivel a vásárlások időzítésével optimalizálhatók a költségek.
   • Árképzés transzparenciája: Az árképlet átláthatósága révén világos és követhető az árképzés és az elszámolás folyamata.
   Éves és negyedéves tranche termék konstrukció forward árgörbékkel és fedezési mennyiségekkel

   3.) Komplex termék konstrukció

   A komplex termék konstrukciót tartalmazó rugalmas energiaszerződés különösen előnyös azoknak az ügyfeleknek, akik aktívan szeretnének részt venni az energiapiacokon és kihasználni a piaci ingadozásokat a nyereség növelése érdekében. A konstrukció lehetővé teszi, hogy az ügyfelek finomhangolják energiabeszerzési stratégiáikat és optimalizálják költségeiket a piaci feltételek folyamatos monitorozásával.

   Jellemzők:

   • Forward termékek használata: Az igényelt villamosenergia vagy földgáz mennyiség a szállítási időszakra tőzsdei forward termékek megvásárlásával kerül fedezésre. Ezek a termékek lehetnek éves, negyedéves, havi bontásúak, míg földgáz esetében téli és nyári időszakokra is kiterjedhetnek.
   • Maradékgörbe elszámolása: Amennyiben a sztenderd tőzsdei forward termékekkel a fogyasztás nem teljesen fedezett, úgy a maradékgörbe, azaz a le nem fedezett villamosenergia/földgáz a kiválasztott spotpiac árai alapján kerül elszámolásra.
   • Árképlet alkalmazása: Minden egyes sztenderd forward termék megvásárlásának ára, valamint a napon belüli maradékgörbe végső elszámolása egy előre meghatározott képlet alapján történik, biztosítva az árképzési folyamat átláthatóságát és kiszámíthatóságát.
   • Dinamikus árváltozás: A szerződéses időszak alatt havonta változik az energia/molekula díj. Ez az ár az adott hónapra vonatkozó forward termékek árainak és a maradékgörbe spotpiaci árainak mennyiségi súlyozásával áll elő, lehetővé téve a piaci változásokhoz való gyors alkalmazkodást.

   Előnyök:

   • Kedvező kereskedői prémium: A komplex termék konstrukció lehetővé teszi, hogy rendkívül alacsony kereskedői prémiummal juthassanak hozzá az energiához, ami az egyik legkedvezőbb teljes energiaköltséget biztosítja a különböző szerződési konstrukciók között.
   • Rugalmasság a Lehívásokban: A felhasználók teljes szabadságot élveznek a forward termékek lehívásainak, azaz a vásárlások időpontjainak és mennyiségeinek meghatározásában, amivel minimalizálhatják az árkockázatot.
   • Extra nyereség lehetősége: Csökkenő tőzsdei trendek esetén a konstrukció lehetővé teszi extra nyereség realizálását, ami jelentős gazdasági előnyt jelenthet.
   • Árképzés transzparenciája: Az árképletek használata átláthatóvá teszi az árképzési és elszámolási folyamatokat, elősegítve ezzel a költségek pontos nyomon követését és elemzését.
   • Nincs „Take or Pay” felár: A konstrukció jellegéből fakadóan nincs beépítve „take or pay” típusú felár a kereskedői prémiumba, ami tovább csökkenti a költségeket és növeli a szerződési feltételek rugalmasságát.
   Komplex termék konstrukció forward árgörbékkel és fedezési mennyiségekkel
   Komplex termék spot elszámolás

   ENERGY ALKUSZ BESZERZÉSI SZOLGÁLTATÁSUNK

   Mint energiapiaci szakértők, teljes körű támogatást nyújtunk azoknak a vállalatoknak, amelyek rugalmas energiaszerződéseket szeretnének kötni. Szakértelmünkkel segítünk az energiaárak folyamatos monitorozásában és elemzésében, lehetővé téve ügyfeleink számára, hogy kihasználják a piaci ingadozásokat és optimalizálják energiafelhasználásukat. Professzionális tanácsadásunkkal és mélyreható piaci ismereteinkkel biztosítjuk, hogy ügyfeleink a legkedvezőbb feltételek mellett köthessenek szerződést, miközben hatékonyan kezelik energiaügyi kockázataikat és költségeiket.

   Spóroljon cégének időt és pénzt

   A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

   Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony energiabeszerzési támogatás teljesítéséhez?

   • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
   • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
   • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
   • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
   • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
   • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
   • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

   Miért válasszon minket?

   • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
   • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
   • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
   • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
   • Független tanácsadók vagyunk.

   Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony támogatás teljesítéséhez?

   • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
   • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
   • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
   • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
   • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
   • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
   • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

   Miért válasszon minket?

   • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
   • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
   • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
   • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
   • Független tanácsadók vagyunk.

   Energiabeszerzési szolgáltatásaink

   Fix áras energiabeszerzés

   Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akiknek a két leginkább fontos szempont villamosenergia és/vagy földgáz igényük beszerzésénél a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. A fix áras szerződéskötés esetén a vásárlási döntést elég egyszer meghozni, utána a teljes szerződéses időszak alatt állandó áron kerül kiszámlázásra az elfogyasztott mennyiség

   Csoportos áram- és gázbeszerzés

   Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk (leginkább mikro, kis és középvállalkozások), akik szeretnék kihasználni az energiapiacok adta lehetőségeket és az „egységben az erő” -t a szó szoros értelmében. Portfólió szintű beszerzés esetén ügyfeleink fogyasztási mennyiségeinek összevonásával és magas fokú szakértelmünkkel érünk el kedvezőbb árakat és szerződéses feltételeket a villamosenergia és földgáz kereskedőknél.

   Rugalmas áras energiabeszerzési szolgáltatás

   Flex beszerzés – rugalmas árú energiabeszerzés

   Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akik a teljes villamosenergia, vagy földgáz igényük egy időpontban történő beszerzésének árkockázatát csökkenteni kívánják azáltal, hogy a szükséges mennyiséget rugalmasan több szeletben, vagy több sztenderd termék vásárlásával a szállítási időszakot megelőzően, vagy akár a szállítási időszakon belül kívánja megtenni.

   A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

   REFERENCIÁINK

   Legkiemelkedőbb energiabeszerzési (villamosenergia- és földgáz), energetikai audit és szakreferens referenciánk a több éves iparági tapasztalatunkon alapul, mely során számos nagyvállalat és közintézmény energiagazdálkodását optimalizáltuk sikeresen. Szakértő csapatunk innovatív megoldásokat és személyre szabott stratégiákat kínál, amelyekkel jelentős költségmegtakarítást értünk el, miközben növeltük ügyfeleink energiabiztonságát és fenntarthatóságát.