NAGYVÁLLALATI ENERGETIKAI AUDIT SZOLGÁLTATÁSUNK

Tegyen eleget nagyvállalati energetikai audit kötelezettségének és növelje vállalata hatékonyságát az energiafelhasználás optimalizálásával és költségei csökkentésével.

Megbízható partnerként segítünk a cél eredményes elérésében.

Az energiahatékonysági törvény előírja, hogy 2015 decemberétől minden Magyarországon működő nagyvállalat köteles négyévente nagyvállalati energetikai audit elkészíttetésére, annak elvégzésére jogosult auditorral, vagy auditor szervezettel.

Az energetikai audit kötelezettség nem teljesítése esetén, azaz ha a kötelezett nagyvállalat nem készítteti el az energetikai auditot határidőre, úgy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 10 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

A nagyvállalati energetikai audittal az adott nagyvállalat amellett, hogy teljesítheti kötelezettségét és vele elkerülheti a Hivatal bírságát, egy olyan mélyreható átvilágításban részesül, amely három kulcsterület – épületek, a technológiai folyamatok és a közlekedés/szállítás – aktuális energetikai állapotát és veszteségeit tárja fel és ad javaslatokat az energiafogyasztás és -költségek csökkentésére.

A 2021-ben kezdődő, majd az Orosz-Ukrán háború kitörése okán felgyorsuló, 2022. augusztusában tetőző energiapiaci-árrobbanás hatására a fogyasztók, így a nagyvállalatok villamosenergia- és földgázköltségei is húsbavágó mértéket értek el.

Meglátásunk szerint az extrém árkörnyezet és az ellátásbiztonsági kockázatok emelkedésével a nagyvállalati energetikai audit minősége és terjedelme most még fontosabb, mint korábban, hiszen az energia audit célja, hogy javaslatokat fogalmazzon meg az energiaveszteségek költséghatékony megszüntetésére és az energiahatékonyság fejlesztésére.

MEGOLDÁSUNK

A kötelező nagyvállalati energetikai auditálásunk lehetőséget ad a nagyvállalatoknak, hogy áttekintsék és optimalizálják energiafelhasználásukat, ezáltal csökkentség energiaköltségeiket. Az audit során szakértőink felmérik vállalatuk aktuális energetikai állapotát és javaslatokat tesznek a hatékonyság növelésére és a veszteségek megszűntetésére. Nagyvállalati energetikai audit szolgáltatásunk során bemutatott javaslatainkkal ügyfeleink garantáltan több tíz, akár százmillió forintot takaríthatnak meg, amivel növelhetik energiahatékonyságukat és vele versenyképességüket. Válasszon minket, hogy pénzt és energiát takarítson meg vállalata számára!

SZAKÉRTELEM, MINT GARANCIA

Kötelező nagyvállalati energetikai auditálást csak jogosultsággal rendelkező auditorok, vagy auditáló szervezetek végezhetnek. A jogosultságot a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) állítja ki azoknak a energetikus szakembereknek és szervezeteknek, melyek rendelkeznek megfelelő szakirányú tapasztalattal, tapasztalati idővel és akik sikeresen elvégezték a Magyar Mérnöki Kamara közreműködésében szervezett kötelező szakmai vizsgát.

A Smart Gas Consulting Kft. rendelkezik a MEKH által kiadott jogosítvánnyal, így megtalálhatóak vagyunk az „Auditáló szervezetek névjegyzékében”, ahol engedélyünk száma EASZ-140/2022. Cégünk emellett rendelkezik szakreferensi szolgáltatás nyújtásához szükséges jogosítvánnyal is, melynek engedélyszáma ESZSZ-118/2019.

A kötelező nagyvállalati energetikai auditálásunk lehetőséget ad a nagyvállalatoknak, hogy áttekintsék és optimalizálják energiafelhasználásukat, ezáltal csökkentség energiaköltségeiket. Az audit során szakértőink felmérik vállalatuk aktuális energetikai állapotát és javaslatokat tesznek a hatékonyság növelésére és a veszteségek megszűntetésére. Nagyvállalati energetikai audit szolgáltatásunk során bemutatott javaslatainkkal ügyfeleink garantáltan több tíz, akár százmillió forintot takaríthatnak meg, amivel növelhetik energiahatékonyságukat és vele versenyképességüket. Válasszon minket, hogy pénzt és energiát takarítson meg vállalata számára!

Az energetikai auditálást az MSZ EN 16247 szabványok alkalmazásával készítjük, az energetikai auditálási tevékenység folytatására irányuló jogszabályi rendelkezések – különösen az Ehat. vhr. 13. § – figyelembevétele a sokéves energetikai és energiapiaci tapasztalatunk mellett.

ENERGETIKAI AUDIT ÁRA

Minőségi és értékteremtő nagyvállalati energetikai audit szolgáltatásunk ára minden esetben egyedileg kerül meghatározásra. Az energetikai audit ára leginkább a nagyvállalat mérete (telephelyeinek száma és lokációja alapján) és a vizsgálat igényelt mélységétől, terjedelmétől függ.

Az energiahatékonysági törvény értelmében ha a nagyvállalat valamely auditálandó részterületének (épületek, folyamatok és szállítás) éves energiafelhasználása az összes éves energiafelhasználás 10 százalékát nem éri el, akkor az a részterület mentesülhet az energetikai auditálási kötelezettség alól.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

NAGYVÁLLALATI ENERGETIKAI AUDIT LÉPÉSEI

Az energetikai auditálás egy komplex folyamat, amely négy fő szakaszra bontható:

1. lépés: Projektindító megbeszélés

 • Audit folyamatának megtervezése, ütemterv és mérföldkövek lefektetése.
 • Vállalat oldaláról a megfelelő közreműködők, érintettek bevonása.
 • Feladatok és felelősök meghatározása.

2. lépés: Adatgyűjtés, helyszíni bejárások, interjúk készítése

 • Az energetikai auditálás elkészítéséhez szükséges releváns adatok, dokumentumok begyűjtése.
 • Az auditálás projektvezetője az auditálásba vont telephelyeket személyesen is felkeresi a működés valós idejű elemzése és az aktuális energetikai állapot felmérésének céljából.
 • A bejárás során az érintett területek vezetőivel, és a terepen dolgozó kollégákkal mélyinterjú készül, hogy minél pontosabb viselkedési mintákat lehessen kidolgozni, és azonosítani tudjuk a rejtett energiapazarló szokásokat.

3. lépés: Adatfeldolgozás, értékelés, jobbító javaslatok elkészítése

 • A bekért adatok, dokumentumok és a helyszíni bejárások, interjúk információtartalmának feldolgozása, strukturálása, audit határainak véglegesítése.
 • Energetikai alapállapot felállítása és úgynevezett energia/energiagazdálkodási teljesítmény mutatók, bázisértékek bevezetése.
 • Jelentős energiafogyasztással és veszteséggel bíró berendezések, területek, munkafolyamatok azonosítása.
 • Energiahatékonysági fejlesztési javaslatok kidolgozása az 122/2015. (V. 26.) Korm. rendeletben is definiált beavatkozási kategóriák szerint:

4. lépés: Audit lezárása, MEKH adatszolgáltatás

 • Audit dokumentáció, jelentés véglegesítése és átadása.
 • Eredmények prezentálása és a további közös lépések megtervezése.
 • MEKH (Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal) felé történő adatszolgáltatás kötelezett nagyvállalatok esetén.

ENERGETIKAI AUDIT JOGSZABÁLYI KÖRNYEZETE

Az energetikai auditálási kötelezettség jogszabályi környezetét az alábbi törvények és rendeletek szabályozzák:

 • Az energiahatékonyságról szóló 2015. évi LVII. törvény
 • Az energiahatékonyságról szóló törvény végrehajtásáról szóló 122/2015. (V.26.) Korm. rendelet
 • 1/2017. (II. 16.) MEKH rendelet az energetikai auditorok és az energetikai auditáló szervezetek adatszolgáltatásáról, valamint a közreműködő szervezetek éves jelentéstételi kötelezettségéről
 • 2/2017. (II. 16.) MEKH rendelet a nagyvállalatok és az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek energiafelhasználásának mértékére, valamint energiamegtakarítására vonatkozó adatszolgáltatás rendjéről
 • 16/2018. (XII. 21.) MEKH rendelet az energetikai auditálási és energetikai szakreferensi tevékenység folytatásával összefüggő díjakról
 • 1/2020. (I. 16.) MEKH rendelet az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérők telepítési pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról

REFERENCIÁINK

Legkiemelkedőbb energiabeszerzési (villamosenergia- és földgáz), energetikai audit és szakreferens referenciánk:

Nincs még kereskedelmi szerződése a következő időszak villamosenergia-, vagy földgáz ellátására? Vagy csak energiahatékonyságot növelő beruházást tervez kivitelezni és szeretné, ha a beruházása hamarabb megtérülne?