fbpx

Áram piaci ára

Azaz mennyibe kerül 1 kWh villamosenergia
az üzleti fogyasztók számára?

Minden egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó, mint például az ipari termelők, vagy a szálláshely üzemeltetők (de a sort még sorolhatnánk) a versenypiacon kénytelenek beszerezni a számukra szükséges villamosenergiát (áramot), hogy biztosítani tudják működésüket. A villamosenergia ára (áram piaci ára), mint minden tőzsdén jegyzett terméké folyamatosan változik, ezért nem mindegy, hogy mikor és hogyan, valamint milyen szerződéses feltételekkel is történik az energia beszerzése.

Jelen oldalunknak a célja az, hogy bemutassuk az aktuális fogyasztói energiadíjakat (áram piaci árát), az egyéb fogyasztókat terhelő díjakat, valamint a hatályos rendszerhasználati tarifákat.

Az oldalt rendszeresen frissítjük árprognózisunkkal és az energiapiacokat érintő legfontosabb hírekkel. Utoljára frissítve: 2022.09.07.

Jelen oldalon a következőkrők informálódhat

Áram piaci ára, azaz a versenypiaci villamosenergia díja

Az áram piaci ára a kereskedővel megállapodott díj, mely az elfogyasztott villamosenergia (áram) mennyisége után fizetendő. Az egységár mértékegysége leggyakrabban Ft/kWh, vagy EUR/MWh.

A következő energiadíj prognózisaink a 2023-as és a 2024-es naptári évre vonatkoznak, fix áras szerződéses konstrukciót feltételezve. Fix áras szerződéses konstrukció esetén a szállítási időszak alatt végig állandó a szerződéses fogyasztói ár.

2022. szeptember 7.-én:

 • 2023-as naptári évre energiadíj prognózisunk: 294,6 – 319,6 Ft/kWh
 • 2024-es naptári évre energiadíj prognózisunk: 139,1 – 164,1 Ft/kWh
 • Két éves szerződés (2023.01.01. – 2024.12.31.) esetén prognózisunk: 216,5 – 234,5 Ft/kWh

A bemutatott árak tisztán csak az energiadíjat mutatják, melyek nem tartalmazzák a rendszerhasználati és egyéb díjakat, valamint az általános forgalmi adót.

Fontos ismertetnünk, hogy a fogyasztói energiadíj (ipari áram ára) minden felhasználó esetén más, hiszen a kereskedői árazás egy komplex, több tényezős folyamat, ahol többek között elemzésre kerül a fogyasztó historikus negyedórás fogyasztási görbéje, pénzügyi kockázati besorolása, és a vállalt szerződéses feltételei.

Nem mindegy, hogy cége mikor szerződik és milyen feltételekkel!

Szakértőink ismerik a fogyasztói árak összetételét, így tudjuk, hogy milyen intézkedésekkel optimalizálhatóak az egyes kereskedői kockázati felárak/prémiumok annak érdekében, hogy a lehető legjobb árat érjük el ügyfeleinknek. Emellett folyamatosan követjük az energiapiacokat és tájékoztatjuk ügyfeleinket, mert tudjuk, hogy a jól időzített szerződéskötéssel rengeteget lehet megspórolni a jövőbeli energiaköltségeken.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok energiaköltségeinek és kockázatainak csökkentése!

Legfrissebb energiapiaci hírek, amik befolyásolják a villamosenergia árát

 • 2022.09.07. Putyin orosz elnök a vlagyivosztoki Keleti Gazdasági Fórumon elmondott beszédében reagált is az ársapka ötletére. Szerinte az EU-s lépésnek nincs értelme, hiszen ha azt meglépik, akkor az oroszok egyszerűen elzárják a csapokat, Oroszország nem fog veszteségesen kőolajat és földgázt szállítani.
 • 2022.09.02. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette, hogy eljött az ideje az orosz vezetékes gáz árkorlátozására. Részletek a pontos árkorlátozási mechanizmusról még nem jelentek meg, azokra várhatóan a szeptember 9.-én tartandó EU-s energiaügyi miniszterek csehországi találkozóját követően kerülhet sor. Ursula von der Leyen bejelentése óta komoly esések álltak be az európai földgáz piacon (és vele párhuzamosan az áram piacon), mert a kereskedők megpróbálnak szabadulni a drága pozícióiktól, senki se szeretne veszteséget elkönyvelni, mivel terjednek olyan hírek is, hogy a gázár plafon 150-200 EUR/MWh lesz. Bár, hogy pontosan milyen földgáz termékekre lesz érvényes és milyen és mekkora mértékben az továbbra is bizonytalan.
 • 2022.09.02. az orosz Gazprom tájékoztatást adott ki, hogy nem fogja újraindítani a karbantartás miatt leállított turbinát, mivel azon olajszivárgás jeleit tapasztalta. Véleményük szerint a turbina további működtetése üzembiztonsági szempontból kockázatos. A turbina javítására a helyszínen nincs lehetőség, azt el kell szállítani egy SIEMENS javító üzembe, amit a szankciók most nem tesznek lehetővé.
 • 2022.08.31. leállításra került az utolsó, még üzemelő gázturbina is az orosz Portovaya kompresszorállomásban karbantartásra. A leállást követően a földgáz szállítása Németország felé megszűnt.
 • 2022.08.26. sose látott magasságokban zártak az európai villamosenergia és földgáz tőzsdék az egyre mélyülő energiaválság következtében. Részletekért kérje Energiapiaci helyzetkép riportunkat!
 • 2022.08.25. az orosz Gazprom kiadott egy tájékoztatást, miszerint egyik turbinájuk sincs jelenleg karbantartáson a SIEMENS kanadai részlegénél.
 • 2022.08.23. az USA béli Freeport LNG terminál tájékoztatást adott arról, hogy várhatóan 2022. november közepére tehető az üzem újraindulása. A kiadott tájékoztató arról is beszámol, hogy várhatóan első lépésben az export kapacitás csupán 85% lesz, a 100%-os kapacitás 2023. márciusára tehető. A hír negatívan hatott az európai piacra, hiszen az amerikai terminál jelentős beszállítója Európának.
 • 2022.08.23. Olaf Scholz német kancellár hivatalos kanadai látogatásán, Torinóban bejelentette, hogy Kanadával együttműködve, annak LNG (cseppfolyósított földgáz) potenciáljával Németország képes lesz elérni, hogy függetlenné váljon az orosz földgáz importtól.

Legyen naprakész velünk az energiapiacokat érintően!

A “Feliratkozás” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Egyéb díjak, melyek az ipari áram ára mellett megjelennek a kereskedelmi számlákon

Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatásának díja

A kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatásának díja 2021. július 1-től 0,81 Ft/kWh-ról 1,45 Ft/kWh-ra emelkedett köszönhetően a 2021. június 8.-án Magyar Közlönyben megjelent 2021. évi LXVIII. törvénynek.

Jövedéki adó

A jövedéki adóról szóló törvény szerint a villamosenergia 2716 00 00 KN-kód szerinti termék, ami után jövedéki adót kell fizetni, melynek mértéke 310,50 Ft/MWh, azaz 0,3105 Ft/kWh.

Kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása

A villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal rendelkezők külön jogszabály szerint kedvezményes árú villamosenergia ellátásra jogosultak. A támogatás mértéke 0,08 Ft/kWh a villamosenergia törvény (2007. évi LXXXVI. törvény) 148. paragrafusának 3. bekezdése szerint.

Energiahatékonysági díj

Minden végfelhasználónak értékesítő villamosenergia-kereskedőre 2021. január 1.-től kötelező érvényű az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), aminek a keretei között minden évben bizonyos százalékú energiamegtakarítást kell elérnie a felhasználóinak értékesített villamosenergia-mennyiség után. A kereskedők több megoldás közül is választhatnak, hogy hogyan kívánják teljesíteni a kötelezettségüket, de az megfigyelhető, hogy mindenki elkezdte a kialakult többletköltségüket a felhasználókra tovább hárítani. További információkért olvasd el az ezzel kapcsolatos blogbejegyzésünket (kattints ide).

Az energiahatékonysági díj egy forgalomarányos díj (Ft/kWh), mely maximális mértékeit a következő táblázat tartalmazza az egyes évekre vetítve.

KÁT és prémium pénzeszköz

Értéke 2021. első félévében átlagosan 2,43 Ft/kWh volt, ami 2021. augusztusa óta 0 Ft/kWh, köszönhetően az elszállt villamosenergia tőzsdei áraknak.

KÁT és prémium pénzeszköz egy forgalomarányos díj (Ft/kWh), mely a megújuló energiaforrásokból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamosenergia működési támogatásának finanszírozásához szükséges. Értéke minden hónapban eltérő, mértékének meghatározása a 63/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szerint történik.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok energiaköltségeinek és kockázatainak csökkentése!

Rendszerhasználati díjak

A következőkben bemutatjuk, az aktuális elosztási díjelemeket és az átviteli díj mértékét, továbbá egy példán keresztül szemléltetjük, hogy miért kifejezetten fontos a lekötött teljesítmények helyes megválasztása. Végezetül pedig bemutatjuk, hogy mi is az az árszabályozási ciklus és milyen alapelvek szerint állapítja meg a Hivatal az egyes díjakat.

Jelenleg hatályos rendszerhasználati díjak, amik az áram piaci ára mellett meghatározzák a végső villamosenergia-költséget:

1. átviteli díj [Ft/kWh]

2. elosztói alapdíj [Ft/csatlakozási pont/év]

3. elosztói teljesítménydíj [Ft/kW/év]

4. elosztói forgalmi díj [Ft/kWh]

5. elosztói meddő energia díj [Ft/kVArh]

Az elosztási díjelemek feszültségszintenként, az indokolt költségekből kiindulva, a feszültségszintenkénti költségarányok, a mérési körülmények és az ösztönzési szempontok figyelembevételével kerülnek megállapításra.

Az előző ciklus díjelemei közül kettőt, az elosztói veszteség díjat [Ft/kWh] és az elosztói menetrend kiegyensúlyozási díjat [Ft/kWh] nem vezették át a 2021. április 1-jétől 2024. december 31-ig tartó ciklusba a 12/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet 5. § (2) bekezdése szerint.

2022.07.01.-től hatályos rendszerhasználati díjak:

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

* Közvetített díj: Az elosztó hálózatra közvetlenül vagy közvetve csatlakozó, a villamos energia rendszert villamos energia vételezésre használó rendszerhasználó esetében alkalmazandó

** Az összes forgalomarányos díj az átviteli és a forgalmi díj összege. Az előző árszabályozási ciklusban a díj része volt még az elosztói veszteség díj, valamint profilos és vezérelt csatlakozási pontok esetén a menetrend kiegyensúlyozási díjak is.

Miért kifejezetten fontos a lekötött teljesítmények helyes megválasztása?

Mivel a teljesítmény díjak évről évre emelkednek, így még fontosabb felülvizsgálni a jelenlegi lekötések érvényességét, mivel a ki nem használt túlkötés veszteséget termel cégének!

 A következő ábrán egy átlagos fogyasztó napi csúcsteljesítmény felvétele, valamint az éves lekötött teljesítménye látható. Megállapítható, hogy a maximális fogyasztói teljesítmény (60 kW) jelentősen elmaradt a lekötött értéktől (100 kW), vagyis 40 kW teljesítmény egész évben nem volt kihasználva. Egy idősoros, közép/kisfeszültségen csatlakozó fogyasztó esetén a ki nem használt túlkötés az új tarifával számolva ~470 ezer forint veszteséget jelent. Ez a mennyiség 24%-kal, vagyis közel 90 ezer forinttal több, mint amit 2020-ban kellett ugyanezért fizetnie.

Energiabeszerzési szolgáltatásunk keretei között optimalizáljuk cége
lekötésének mértékét mind villamosenergia, mind földáz esetén!

Mi az az árszabályozási ciklus?

A rendszerhasználati díjak, külön díjak, valamint a csatlakozási díjak szabályozása árszabályozási ciklusok keretében történik. A Hivatal az árszabályozási ciklus indulását megelőzően eszköz- és költség-felülvizsgálatot végez. A Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg az árszabályozási ciklusok kezdő és záró időpontját, aminek hossza általában 4 év.

A jelenlegi ciklus 2021. április 1-jétől 2024. december 31-ig tart.

A rendszerhasználati díjak szabályozása az árszabályozási cikluson belül évenkénti ármegállapítással történik.

Milyen alapelvek szerint határozzák meg a díjak?

A díjak egymással és az áralkalmazási feltételeikkel összehangoltan – a legkisebb költség elvének és a hálózati engedélyesek indokolt költségeinek figyelembevételével – kerülnek megállapításra úgy, hogy a hálózati engedélyesek ösztönözve legyenek:

 • gazdálkodásuk hatékonyságának növelésére,
 • hálózatfejlesztések végrehajtására,
 • okos hálózatok fejlesztésére, valamint a támogatási források megszerzésére és hatékony felhasználására.

Továbbá ne legyenek ellenérdekeltek a fogyasztók energiahatékonysági intézkedéseinek támogatásában.

Mely rendeletek, határozatok szabályozzák a rendszerhasználati díjakat?

 • 12/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet – villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának a 2021. április 1. napjával induló árszabályozási ciklusra vonatkozó keretszabályairól
 • 13/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet – a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól szóló 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet módosításáról, a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosításáról, valamint a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól szóló 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet módosításáról szóló 4/2020. (V. 13.) MEKH rendelet hatályba nem lépéséről
 • MEKH határozat (H 440/2021) – A 2021. április 1-jétől alkalmazandó villamos energia rendszerhasználati díjak, valamint a villamos energia elosztó által külön díj ellenében végezhető szolgáltatások díjainak megállapítása

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony energiabeszerzési támogatás teljesítéséhez?

 • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony támogatás teljesítéséhez?

 • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Energiabeszerzési szolgáltatásaink

Fix áras energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akiknek a két leginkább fontos szempont villamosenergia és/vagy földgáz igényük beszerzésénél a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. A fix áras szerződéskötés esetén a vásárlási döntést elég egyszer meghozni, utána a teljes szerződéses időszak alatt állandó áron kerül kiszámlázásra az elfogyasztott mennyiség

Csoportos áram- és gázbeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk (leginkább mikro, kis és középvállalkozások), akik szeretnék kihasználni az energiapiacok adta lehetőségeket és az „egységben az erő” -t a szó szoros értelmében. Portfólió szintű beszerzés esetén ügyfeleink fogyasztási mennyiségeinek összevonásával és magas fokú szakértelmünkkel érünk el kedvezőbb árakat és szerződéses feltételeket a villamosenergia és földgáz kereskedőknél.

Rugalmas áras energiabeszerzési szolgáltatás

Flex beszerzés – rugalmas árú energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akik a teljes villamosenergia, vagy földgáz igényük egy időpontban történő beszerzésének árkockázatát csökkenteni kívánják azáltal, hogy a szükséges mennyiséget rugalmasan több szeletben, vagy több sztenderd termék vásárlásával a szállítási időszakot megelőzően, vagy akár a szállítási időszakon belül kívánja megtenni.

A “Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Akik minket választottak

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy megismerd az energetikában rejlő lehetőségeidet!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy centtel se többet!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy energiahatékonnyá válj és közben megfelelj a törvényi előírásoknak is!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Érdekelődésed nagy örömmel fogadtuk, kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Takaríts meg akár 15%

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy forinttal se többet!

Okos csoportos energiabeszerzési szolgáltatásunkkal kialakítjuk a legjobb beszerzési stratégiát, amivel megtaláljuk számodra a legjobb kereskedői ajánlatot a piacon.

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

Érdeklődésed megkaptuk, hamarosan jelentkezünk!

Takaríts meg akár 15%

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy forinttal se többet!

Okos energiabeszerzési szolgáltatásunkkal kialakítjuk a legjobb beszerzési stratégiát, amivel megtaláljuk számodra a legjobb kereskedői ajánlatot a piacon.

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

Érdeklődésed megkaptuk, hamarosan jelentkezünk!