ÁRAM PIACI ÁRA

Azaz mennyibe kerül 1 kWh villamosenergia az üzleti fogyasztók számára?

Utoljára frissítve: 2023.04.26.

Minden egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó, mint például az ipari termelők, vagy a szálláshely üzemeltetők (de a sort még sorolhatnánk) a versenypiacon kénytelenek beszerezni a számukra szükséges villamosenergiát (áramot), hogy biztosítani tudják működésüket. A villamosenergia ára (áram piaci ára), mint minden tőzsdén jegyzett terméké folyamatosan változik, ezért nem mindegy, hogy mikor és hogyan, valamint milyen szerződéses feltételekkel is történik az energia beszerzése.

Jelen oldalunknak a célja az, hogy bemutassuk az aktuális fogyasztói energiadíjakat (áram piaci árát), az egyéb fogyasztókat terhelő díjakat, valamint a hatályos rendszerhasználati tarifákat.

Az oldalt rendszeresen frissítjük árprognózisunkkal és az energiapiacokat érintő legfontosabb hírekkel.

Jelen oldalon a következőkrők informálódhat

Áram piaci ára, azaz a versenypiaci villamosenergia díja

Az áram piaci ára a kereskedővel megállapodott díj, mely az elfogyasztott villamosenergia (áram) mennyisége után fizetendő. Az egységár mértékegysége leggyakrabban Ft/kWh, vagy EUR/MWh.

A következő energiadíj prognózisaink a 2023-as és a 2024-es naptári évre vonatkoznak, fix áras szerződéses konstrukciót feltételezve. Fix áras szerződéses konstrukció esetén a szállítási időszak alatt végig állandó a szerződéses fogyasztói ár.

2023. április 26.-án:

 • 2024-es naptári évre energiadíj prognózisunk: 73,5 – 93,5 Ft/kWh
 • 2025-ös naptári évre energiadíj prognózisunk: 64,2 – 84,2 Ft/kWh
 • Két éves szerződés (2024.01.01. – 2025.12.31.) esetén prognózisunk: 67 – 87 Ft/kWh
 • HUPX órás árakhoz indexált szerződés esetén az elérhető kereskedői felár: 15-55 EUR/MWh

A bemutatott árak tisztán csak az energiadíjat mutatják, melyek nem tartalmazzák a rendszerhasználati és egyéb díjakat, valamint az általános forgalmi adót.

Fontos ismertetnünk, hogy a fogyasztói energiadíj (ipari áram ára) minden felhasználó esetén más, hiszen a kereskedői árazás egy komplex, több tényezős folyamat, ahol többek között elemzésre kerül a fogyasztó historikus negyedórás fogyasztási görbéje, pénzügyi kockázati besorolása, és a vállalt szerződéses feltételei.

Nem mindegy, hogy cége mikor szerződik és milyen feltételekkel!

Szakértőink ismerik a fogyasztói árak összetételét, így tudjuk, hogy milyen intézkedésekkel optimalizálhatóak az egyes kereskedői kockázati felárak/prémiumok annak érdekében, hogy a lehető legjobb árat érjük el ügyfeleinknek. Emellett folyamatosan követjük az energiapiacokat és tájékoztatjuk ügyfeleinket, mert tudjuk, hogy a jól időzített szerződéskötéssel rengeteget lehet megspórolni a jövőbeli energiaköltségeken.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok energiaköltségeinek és kockázatainak csökkentése!

Legfrissebb energiapiaci hírek, amik befolyásolják a villamosenergia árát

2023. február 8.-án az összeurópai földalatti földgáztárolók töltöttségi szintje 68,16% volt, ami 763 TWh földgáznak felel meg. Ez a mennyiség az európai fogyasztás 20%-ának kiszolgálására elegendő. Magyarországon lévő tározók össz töltöttsége 55%, ami az ország éves földgázfogyasztásának 34%-át fedezni tudja. Forrás: Aggregated Gas Storage Inventory

2023. február 8.-án az összes európai cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálból a földgázhálózatokba átadott földgáz mennyisége 3050 GWh volt, a februári össz mennyiség pedig eddig 29 226 GWh. A 2023. január hónapban 118 012 GWh került a hálózatba betáplálásra, ami meghaladta mind a 2021., mind a 2022. év januári betáplálást. Forrás: Aggregated Gas Storage Inventory

Franciaország atomerőművi flottája 2022-ben 29%-kal kevesebb villamosenergiát volt képes megtermelni 2021-hez képest, aminek következtében az ország nettó villamosenergia importőrré vált. A kiesések hátterében tervezett, illetve nem tervezett karbantartások álltak, melyek egyszerre jelentkeztek, mivel a pandémia alatti lezárások következtében azokat nem tudták kivitelezni. 2022. októberétől fokozatosan kapcsolták vissza az atomreaktorokat, aminek köszönhetően 2023. januárjában 30 747 GWh villamosenergiát termeltek az atomerőművek (10%-kal többet, mint 2022. decemberében). 2023. február 8.-ig bezárólag 8 530 GWh volt a február havi termelés. Forrás: ENTSO-E

Németország 2021. évi erőművi villamosenergia termelési mixében az össz szélerőművi termelés 19%-ot (113 848 GWh) tett ki. A szélerőművek tiszta és megújuló energiaforrásra épülő technológiájuk révén minimális költségek mellett képesek villamosenergiát termelni, aminek köszönhetően a villamosenergia termelési rendben (merit order) előkelő helyen szerepelnek. Amennyiben a német szélenergia termelés jelentős, úgy rövid távon árcsökkentő hatással van a spot piacra. 2023. januárjában 17 390 GWh villamosenergiát termeltek a szélerőművek, mely termelés meghaladta a 2021. és 2022. évi termelést is. 2023. február 8.-ig bezárólag 3 674 GWh volt a február havi termelés, ami az elmúlt két év tekintetében alacsony szintnek tekinthető. Forrás: ENTSO-E

Legyen naprakész velünk az energiapiacokat érintően!

A „Feliratkozás” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Egyéb díjak, melyek az ipari áram ára mellett megjelennek a kereskedelmi számlákon

Kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatásának díja

A kapcsolt termelésszerkezet-átalakítás támogatásának díja 2021. július 1-től 0,81 Ft/kWh-ról 1,45 Ft/kWh-ra emelkedett köszönhetően a 2021. június 8.-án Magyar Közlönyben megjelent 2021. évi LXVIII. törvénynek.

Jövedéki adó

A jövedéki adóról szóló törvény szerint a villamosenergia 2716 00 00 KN-kód szerinti termék, ami után jövedéki adót kell fizetni, melynek mértéke 2022.07.01.-óta 0,3585 Ft/kWh. Korábban értéke 0,3105Ft/kWh volt.

Kedvezményes árú villamosenergia-ellátás támogatása

A villamosenergia-iparban fennálló, vagy eltöltött munkaviszonnyal rendelkezők külön jogszabály szerint kedvezményes árú villamosenergia ellátásra jogosultak. A támogatás mértéke 0,08 Ft/kWh a villamosenergia törvény (2007. évi LXXXVI. törvény) 148. paragrafusának 3. bekezdése szerint.

Energiahatékonysági díj

Minden végfelhasználónak értékesítő villamosenergia-kereskedőre 2021. január 1.-től kötelező érvényű az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), aminek a keretei között minden évben bizonyos százalékú energiamegtakarítást kell elérnie a felhasználóinak értékesített villamosenergia-mennyiség után. A kereskedők több megoldás közül is választhatnak, hogy hogyan kívánják teljesíteni a kötelezettségüket, de az megfigyelhető, hogy mindenki elkezdte a kialakult többletköltségüket a felhasználókra tovább hárítani. További információkért olvasd el az ezzel kapcsolatos blogbejegyzésünket (kattints ide).

Az energiahatékonysági díj egy forgalomarányos díj (Ft/kWh), mely maximális mértékeit a következő táblázat tartalmazza az egyes évekre vetítve.

KÁT és prémium pénzeszköz

Értéke 2021. első félévében átlagosan 2,43 Ft/kWh volt, ami 2021. augusztusa óta 0 Ft/kWh, köszönhetően az elszállt villamosenergia tőzsdei áraknak.

KÁT és prémium pénzeszköz egy forgalomarányos díj (Ft/kWh), mely a megújuló energiaforrásokból vagy hulladékból nyert energiával termelt villamosenergia működési támogatásának finanszírozásához szükséges. Értéke minden hónapban eltérő, mértékének meghatározása a 63/2016. (XII. 28.) NFM rendelet szerint történik.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok energiaköltségeinek és kockázatainak csökkentése!

Rendszerhasználati díjak

A következőkben bemutatjuk, az aktuális elosztási díjelemeket és az átviteli díj mértékét, továbbá egy példán keresztül szemléltetjük, hogy miért kifejezetten fontos a lekötött teljesítmények helyes megválasztása. Végezetül pedig bemutatjuk, hogy mi is az az árszabályozási ciklus és milyen alapelvek szerint állapítja meg a Hivatal az egyes díjakat.

Jelenleg hatályos rendszerhasználati díjak, amik az áram piaci ára mellett meghatározzák a végső villamosenergia-költséget:

1. átviteli díj [Ft/kWh]

2. elosztói alapdíj [Ft/csatlakozási pont/év]

3. elosztói teljesítménydíj [Ft/kW/év]

4. elosztói forgalmi díj [Ft/kWh]

5. elosztói meddő energia díj [Ft/kVArh]

Az elosztási díjelemek feszültségszintenként, az indokolt költségekből kiindulva, a feszültségszintenkénti költségarányok, a mérési körülmények és az ösztönzési szempontok figyelembevételével kerülnek megállapításra.

Az előző ciklus díjelemei közül kettőt, az elosztói veszteség díjat [Ft/kWh] és az elosztói menetrend kiegyensúlyozási díjat [Ft/kWh] nem vezették át a 2021. április 1-jétől 2024. december 31-ig tartó ciklusba a 12/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet 5. § (2) bekezdése szerint.

2023.01.01.-től hatályos rendszerhasználati díjak:

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

2022.07.01.-től 2022.01.31.-ig hatályos rendszerhasználati díjak:

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

* Közvetített díj: Az elosztó hálózatra közvetlenül vagy közvetve csatlakozó, a villamos energia rendszert villamos energia vételezésre használó rendszerhasználó esetében alkalmazandó

** Az összes forgalomarányos díj az átviteli és a forgalmi díj összege. Az előző árszabályozási ciklusban a díj része volt még az elosztói veszteség díj, valamint profilos és vezérelt csatlakozási pontok esetén a menetrend kiegyensúlyozási díjak is.

Miért kifejezetten fontos a lekötött teljesítmények helyes megválasztása?

Mivel a teljesítmény díjak évről évre emelkednek, így még fontosabb felülvizsgálni a jelenlegi lekötések érvényességét, mivel a ki nem használt túlkötés veszteséget termel cégének!

 A következő ábrán egy átlagos fogyasztó napi csúcsteljesítmény felvétele, valamint az éves lekötött teljesítménye látható. Megállapítható, hogy a maximális fogyasztói teljesítmény (60 kW) jelentősen elmaradt a lekötött értéktől (100 kW), vagyis 40 kW teljesítmény egész évben nem volt kihasználva. Egy idősoros, közép/kisfeszültségen csatlakozó fogyasztó esetén a ki nem használt túlkötés az új tarifával számolva ~470 ezer forint veszteséget jelent. Ez a mennyiség 24%-kal, vagyis közel 90 ezer forinttal több, mint amit 2020-ban kellett ugyanezért fizetnie.

Energiabeszerzési szolgáltatásunk keretei között optimalizáljuk cége lekötésének mértékét mind villamosenergia, mind földáz esetén!

Mi az az árszabályozási ciklus?

A rendszerhasználati díjak, külön díjak, valamint a csatlakozási díjak szabályozása árszabályozási ciklusok keretében történik. A Hivatal az árszabályozási ciklus indulását megelőzően eszköz- és költség-felülvizsgálatot végez. A Hivatal elnöke rendeletben állapítja meg az árszabályozási ciklusok kezdő és záró időpontját, aminek hossza általában 4 év.

A jelenlegi ciklus 2021. április 1-jétől 2024. december 31-ig tart.

A rendszerhasználati díjak szabályozása az árszabályozási cikluson belül évenkénti ármegállapítással történik.

Milyen alapelvek szerint határozzák meg a díjak?

A díjak egymással és az áralkalmazási feltételeikkel összehangoltan – a legkisebb költség elvének és a hálózati engedélyesek indokolt költségeinek figyelembevételével – kerülnek megállapításra úgy, hogy a hálózati engedélyesek ösztönözve legyenek:

 • gazdálkodásuk hatékonyságának növelésére,
 • hálózatfejlesztések végrehajtására,
 • okos hálózatok fejlesztésére, valamint a támogatási források megszerzésére és hatékony felhasználására.

Továbbá ne legyenek ellenérdekeltek a fogyasztók energiahatékonysági intézkedéseinek támogatásában.

Mely rendeletek, határozatok szabályozzák a rendszerhasználati díjakat?

 • 12/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet – villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának a 2021. április 1. napjával induló árszabályozási ciklusra vonatkozó keretszabályairól
 • 13/2020. (XII. 14.) MEKH rendelet – a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól szóló 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet módosításáról, a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet módosításáról, valamint a villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak meghatározásának keretszabályairól szóló 7/2016. (X. 13.) MEKH rendelet módosításáról szóló 4/2020. (V. 13.) MEKH rendelet hatályba nem lépéséről
 • MEKH határozat (H 440/2021) – A 2021. április 1-jétől alkalmazandó villamos energia rendszerhasználati díjak, valamint a villamos energia elosztó által külön díj ellenében végezhető szolgáltatások díjainak megállapítása

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony energiabeszerzési támogatás teljesítéséhez?

 • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony támogatás teljesítéséhez?

 • Villamosenergia felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi villamosenergia-kereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • A területileg illetékes elosztóval kötött hálózathasználati szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Villamosenergia esetén negyedórás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás villamosenergia-beszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Energiabeszerzési szolgáltatásaink

Fix áras energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akiknek a két leginkább fontos szempont villamosenergia és/vagy földgáz igényük beszerzésénél a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. A fix áras szerződéskötés esetén a vásárlási döntést elég egyszer meghozni, utána a teljes szerződéses időszak alatt állandó áron kerül kiszámlázásra az elfogyasztott mennyiség

Csoportos áram- és gázbeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk (leginkább mikro, kis és középvállalkozások), akik szeretnék kihasználni az energiapiacok adta lehetőségeket és az „egységben az erő” -t a szó szoros értelmében. Portfólió szintű beszerzés esetén ügyfeleink fogyasztási mennyiségeinek összevonásával és magas fokú szakértelmünkkel érünk el kedvezőbb árakat és szerződéses feltételeket a villamosenergia és földgáz kereskedőknél.

Rugalmas áras energiabeszerzési szolgáltatás

Flex beszerzés – rugalmas árú energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akik a teljes villamosenergia, vagy földgáz igényük egy időpontban történő beszerzésének árkockázatát csökkenteni kívánják azáltal, hogy a szükséges mennyiséget rugalmasan több szeletben, vagy több sztenderd termék vásárlásával a szállítási időszakot megelőzően, vagy akár a szállítási időszakon belül kívánja megtenni.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Akik minket választottak

Energiahatékonysági beruházást/fejlesztést tervez?

Segítünk bevételt generálni cége energiamegtakarításaiból az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer nyújtotta lehetőségek kiaknázásával!

Jelentkezését megkaptuk, hamarosan jelentkezünk!