Ipari gáz ára

Azaz mennyibe kerül 1 m3 gáz
az üzleti fogyasztók számára?

Utoljára frissítve: 2023.03.22.

Minden egyetemes szolgáltatásra nem jogosult felhasználó, mint például az ipari termelők, vagy a szálláshely üzemeltetők (de a sort még sorolhatnánk) a versenypiacon kénytelenek beszerezni a számukra szükséges földgázt, hogy biztosítani tudják technológiai működésüket, vagy fűtési igényüket. A földgáz molekula díja (ipari gáz ára), mint minden tőzsdén jegyzett terméké folyamatosan változik, ezért nem mindegy, hogy mikor és hogyan, valamint milyen szerződéses feltételekkel is történik a földgáz beszerzése.

Jelen oldalunknak a célja az, hogy bemutassuk az aktuális fogyasztói molekula díjakat (ipari gáz ára), az egyéb fogyasztókat terhelő díjakat, valamint a hatályos rendszerhasználati tarifákat.

Az oldalt rendszeresen frissítjük árprognózisunkkal és az energiapiacokat érintő legfontosabb hírekkel. 

Jelen oldalon a következőkrők informálódhat

Ipari gáz ára, azaz a versenypiaci földgáz molekula díja

Az ipari gáz ára a kereskedővel megállapodott díj, mely az elfogyasztott földgáz mennyisége után fizetendő. Az egységár mértékegysége lehet Ft/kWh, Ft/MJ, vagy Ft/m3.

A következő molekula díj prognózisaink a 2023. naptári évre, valamint a 2023/2024-es gázévre (2023.10.01. – 2024.09.30.) vonatkoznak, fix áras szerződéses konstrukciót feltételezve. Fix áras szerződéses konstrukció esetén a szállítási időszak alatt végig állandó a szerződéses fogyasztói ár.

2023. március 22-én:

 • 2023/2024-as gázévre (2023.10.01. – 2024.09.30.) molekula díj prognózisunk:
  24,5 – 44,5 Ft/kWh (7,5 – 13,7 Ft/MJ, valamint 260,4 – 473 Ft/m3)
 • 2024-es naptári évre molekula díj prognózisunk:
  25,6 – 45,6 Ft/kWh (7,9 – 14 Ft/MJ, valamint 272,1 – 484,7 Ft/m3)

A bemutatott árak tisztán csak a molekuladíjat mutatják, melyek nem tartalmazzák a rendszerhasználati és egyéb díjakat, valamint az általános forgalmi adót.

Fontos ismertetnünk, hogy a fogyasztói molekula díj (ipari gáz ára) minden felhasználó esetén más, hiszen a kereskedői árazás egy komplex, több tényezős folyamat, ahol többek között elemzésre kerül a fogyasztó historikus fogyasztása (ha rendelkezésre áll, akkor az órás fogyasztási görbéje), pénzügyi kockázati besorolása, és a vállalt szerződéses feltételei.

Nem mindegy, hogy cége mikor szerződik és milyen feltételekkel!

Szakértőink ismerik a fogyasztói árak összetételét, így tudjuk, hogy milyen intézkedésekkel optimalizálhatóak az egyes kereskedői kockázati felárak/prémiumok annak érdekében, hogy a lehető legjobb árat érjük el ügyfeleinknek. Emellett folyamatosan követjük a főbb gáztőzsdéket, energiapiacokat és tájékoztatjuk ügyfeleinket, mert tudjuk, hogy a jól időzített szerződéskötéssel rengeteget lehet megspórolni a jövőbeli földgáz költségeken.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok földgáz költségeinek és kockázatainak csökkentése!

Legfrissebb energiapiaci hírek, amik befolyásolják a földgáz árát

2023. február 8.-án az összeurópai földalatti földgáztárolók töltöttségi szintje 68,16% volt, ami 763 TWh földgáznak felel meg. Ez a mennyiség az európai fogyasztás 20%-ának kiszolgálására elegendő. Magyarországon lévő tározók össz töltöttsége 55%, ami az ország éves földgázfogyasztásának 34%-át fedezni tudja. Forrás: Aggregated Gas Storage Inventory

2023. február 8.-án az összes európai cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálból a földgázhálózatokba átadott földgáz mennyisége 3050 GWh volt, a februári össz mennyiség pedig eddig 29 226 GWh. A 2023. január hónapban 118 012 GWh került a hálózatba betáplálásra, ami meghaladta mind a 2021., mind a 2022. év januári betáplálást. Forrás: Aggregated Gas Storage Inventory

Franciaország atomerőművi flottája 2022-ben 29%-kal kevesebb villamosenergiát volt képes megtermelni 2021-hez képest, aminek következtében az ország nettó villamosenergia importőrré vált. A kiesések hátterében tervezett, illetve nem tervezett karbantartások álltak, melyek egyszerre jelentkeztek, mivel a pandémia alatti lezárások következtében azokat nem tudták kivitelezni. 2022. októberétől fokozatosan kapcsolták vissza az atomreaktorokat, aminek köszönhetően 2023. januárjában 30 747 GWh villamosenergiát termeltek az atomerőművek (10%-kal többet, mint 2022. decemberében). 2023. február 8.-ig bezárólag 8 530 GWh volt a február havi termelés. Forrás: ENTSO-E

Németország 2021. évi erőművi villamosenergia termelési mixében az össz szélerőművi termelés 19%-ot (113 848 GWh) tett ki. A szélerőművek tiszta és megújuló energiaforrásra épülő technológiájuk révén minimális költségek mellett képesek villamosenergiát termelni, aminek köszönhetően a villamosenergia termelési rendben (merit order) előkelő helyen szerepelnek. Amennyiben a német szélenergia termelés jelentős, úgy rövid távon árcsökkentő hatással van a spot piacra. 2023. januárjában 17 390 GWh villamosenergiát termeltek a szélerőművek, mely termelés meghaladta a 2021. és 2022. évi termelést is. 2023. február 8.-ig bezárólag 3 674 GWh volt a február havi termelés, ami az elmúlt két év tekintetében alacsony szintnek tekinthető. Forrás: ENTSO-E

Legyen naprakész velünk a földgázpiacokat érintően!

A „Feliratkozás” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Egyéb díjak, melyek az ipari gáz ára mellett megjelennek a kereskedelmi számlákon

MSZKSZ díj

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség gondoskodik a megfelelő mértékű biztonsági földgázkészlet megvásárlásáról, tárolásáról és értékesítéséről, valamint az ehhez szükséges tárolók létesítéséről, működtetéséről és
fejlesztéséről. Ahhoz, hogy a tevékenységét a 2006. évi XXVI. törvény alapján el tudja végezni, a fogyasztóktól földgáz tagi hozzájárulás jogosult beszedni. Az egységárat a Szövetség Közgyűlése határozza meg, mértékegysége Ft/MWh. A díj az elfogyasztott földgázmennyiség után fizetendő.

2022. január 1-jei hatállyal az MSZKSZ díj  (földgáz tagi hozzájárulás) egységnyi mértéke 179,95 Ft/MWh-ra csökkent a korábbi 257,07 Ft/MWh-ról. A döntést a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség Közgyűlése a 1/2021. (XII. 17.) számú határozatában közölte.

Jövedéki adó

A jövedéki adóról szóló törvény szerint a földgáz termék után jövedéki adót kell fizetni, melynek mértéke 0,3038 Ft/kWh.

A hatályos 2016. évi LXVIII. törvény kimondja, hogy adókötelezettség keletkezik földgázra (2711 11 00 és a 2711 21 00 KN-kód szerinti termék) abban az esetben, ha a felhasználó közvetlenül termelőtől (belföldön), szervezett földgáz-piacról, vagy külföldről vásárol, valamint, ha a gazdálkodó saját felhasználásra termel földgázt. Előbbinél a felhasználó, míg utóbbinál a termelő az adóalany. Fontos megjegyezni, hogy lakossági energiafogyasztót nem terhel ez az adónem.

Adókötelezettség keletkezik továbbá, ha az energiakereskedő a felhasználónak földgázt értékesít. Ekkor a 2016. évi LXVIII. törvény 111. paragrafus 3. bekezdése szerint a kereskedő az adóalany, vagyis ő a kötelezett az adó megfizetésére. A legtöbb esetben viszont a földgáz mennyisége után fizetendő jövedéki adót a kereskedők automatikusan továbbhárítják a felhasználóra a kereskedelmi üzletszabályzatukban és az egyedi szerződésekben közölt feltételek szerint. 

Energiahatékonysági díj

Minden végfelhasználónak értékesítő földgáz kereskedőre 2021. január 1.-től kötelező érvényű az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer (EKR), aminek a keretei között minden évben bizonyos százalékú energiamegtakarítást kell elérnie a felhasználóinak értékesített földgáz mennyiség után. A kereskedők több megoldás közül is választhatnak, hogy hogyan kívánják teljesíteni a kötelezettségüket, de az megfigyelhető, hogy mindenki elkezdte a kialakult többletköltségüket a felhasználókra tovább hárítani. További információkért olvasd el az ezzel kapcsolatos blogbejegyzésünket (kattints ide).

Az energiahatékonysági díj egy forgalomarányos díj (Ft/kWh), mely maximális mértékeit a következő táblázat tartalmazza az egyes évekre vetítve.

Energiabeszerzési szolgáltatásunkkal célunk
a vállalatok földgáz költségeinek és kockázatainak csökkentése!

Földgáz rendszerhasználati díjak

2022. január elsején nem történt változás a földgáz rendszerhasználati díjakban, mivel azok általában gázévekre vonatkoznak. Ebből adódóan leközelebb 2022. október elsejével történik majd változás a díjak mértékében. 

Fix rendszerhasználati díj

A kereskedővel megállapodott rendszerhasználati fix díj, az a tétel, ami tartalmazza az elosztói, a szállítói és adott esetben a tárolói lekötések, valamint a határkeresztező beszállítás (Entry) díját is. A felsorolt díjak egységárai szabályozottak, viszont a kereskedők által kínált végső fogyasztói fix rendszerhasználati díjak szinte minden esetben eltérnek, aminek az az oka, hogy minden kereskedő más stratégiával látja el a fogyasztóit. A rendszerhasználati fix díj egységárának mértékegysége lehet Ft/kWh/h/év, Ft/MJ/h/év, vagy Ft/m3/h/év.

Az éves díj az egységár és a lekötött kapacitás szorzata, amit a kereskedő havonta 1/12 részben számláz ki. Teljes költségszerkezetből 6-45%-ot is kitehet, az alapján, hogy optimális-e a kapacitáslekötés mértéke, mekkora a fogyasztásmérő nyomással korrigált összteljesítménye és a kialkudott fix rendszerhasználati egységár.

Forgalomarányos rendszerhasználati díj

A kereskedővel megállapodott rendszerhasználati forgalmi díj, mely az elfogyasztott földgáz mennyisége után fizetendő. A forgalomarányos rendszerhasználati díj általában tartalmazza az elosztás és a szállítás forgalmi díjat, valamint a szagosítás díját is. Az egységár mértékegysége lehet Ft/kWh, Ft/MJ, Ft/GJ, vagy Ft/m3. Teljes költségszerkezetből 1-2%-ot tesz csak ki, az alapján, hogy mekkora az éves fogyasztás és a kialkudott egységár.

Hatályos, 2021/2022-es gázévre szóló földgázelosztási díjak

Az előzőekben bemutatott fix, valamint a forgalomarányos rendszerhasználati kereskedői díjak részben a követező hatóságilag szabályozott díjelemek alapján kalkulálódnak. A földgázelosztási díjelemek a felhasználói fogyasztásmérők nyomással korrigált összteljesítményei és az elosztási rendszerüzemeltetői területek szerint szegmentáltak. 

A földgázelosztási díjelemek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozatban állapítja meg.

A következőkben az egyes földgáz elosztókra érvényes rendszerhasználati díjelemeket mutatjuk be.

1. Elosztási átalánydíj, Ft/MWh

2. Elosztási alapdíj, Ft/év

3. Elosztási alapdíj, Ft/m3/h/év

4. Elosztási kapacitásdíj, Ft/kWh/h/év

5. Elosztási forgalmi díj, Ft/MWh

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.
Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.
Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.
Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.
Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.
Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

Hatályos, 2021/2022-es gázévre szóló földgáz szállítási rendszerüzemeltetési díj

Az előzőekben bemutatott fix, valamint a forgalomarányos rendszerhasználati kereskedői díjak másik jelentős részét a szállítási rendszerüzemeltetőnek (FGSZ Zrt.) fizetendő fizetendő díjak teszik ki.

A földgáz szállítási díjelemek mértékét a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal határozatban állapítja meg.

1. Szállítási kapacitásdíj a kiadási pontokon: 887,96 Ft/(kWh/h)/év

2. Szállítási forgalmi díj a kiadási pontokon: 40,32 Ft/MWh

Energiabeszerzési szolgáltatásunk keretei között optimalizáljuk cége
lekötésének mértékét mind villamosenergia, mind földáz esetén!

Kapacitáslekötés optimalizáció

Miért kifejezetten fontos a lekötött kapacitások helyes megválasztása?

Mivel a kapacitás díjak évről évre emelkednek, így még fontosabb felülvizsgálni a jelenlegi lekötések érvényességét minden egyes földgáz felhasználási helyen, mivel a ki nem használt túlkötés veszteséget termel cégének!

A következő ábrán egy átlagos – fűtési és használati melegvíz igény – földgáz fogyasztó napi csúcskapacitás felvétele, valamint az éves lekötött kapacitása látható. Megállapítható, hogy a maximális fogyasztói teljesítmény (600 kWh/h) jelentősen elmaradt a lekötött értéktől (1 000 kWh/h), vagyis 400 kWh/h teljesítmény egész évben nem volt kihasználva. Egy 100 m3/h vagy annál nagyobb, de 500 m3/h-nál kisebb névleges (össz)kapacitású fogyasztásmérővel rendelkező felhasználó esetén a ki nem használt túlkötés ~840 ezer forint veszteséget jelent a hatályos kapacitásdíjakkal kalkulálva. 

Ipari áram ára mellett a teljes villamosenergia költséget meghatározó rendszerhasználati díjak.

Átlagosan 30%-kal kedvezőbb fix rendszerhasználati költség érhető el rövidtávú kapacitástermékek optimális beállításával!

Kevesen tudják, de a felhasználók jogosultak az igényükhöz leginkább illesztkedő kapacitáslekötési stratégiát választására, vagyis a rövidtávú kapacitástermékek gazdálkodására. Ebben az esetben egy egész gázévben fix lekötött érték helyett különböző éves, negyedéves és havi kapacitástermékekből felépített lekötésszerkezet alakítható ki, amivel költséghatékonyabban fedezhető a felhasználó igény (lásd alábbi ábra).

Tapasztalatunk szerint átlagosan 30%-kal kedvezőbb fix rendszerhasználati díjak érhetőek el rövidtátú termékek optimális beállításával. Földgáz portfólió menedzsment tudás birtokában lévő szakértőink biztos támogatást tudnak nyújtani vállalatának abban, hogy lekötésszerkezete – a megfelelő kockázatokat számszerűsítve – költséghatékonyan, a veszteséget mellőzve legyen beállítva.

Kapacitásoptimalizációval akár 60%-ot is megspórolhatunk cégének

Csökkenteni kívánja fix rendszerhasználati költségét? Energiabeszerzési szolgáltatásunk keretei között optimalizáljuk cége lekötésének mértékét mind villamosenergia, mind földáz esetén!

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony energiabeszerzési támogatás teljesítéséhez?

 • Földgáz felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi földgázkereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Földgáz esetén órás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás földgázbeszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Milyen információkra, adatokra van szükségünk a hatékony támogatás teljesítéséhez?

 • Földgáz felhasználási helyek listája (név, cím, POD azonosító, éves fogyasztás).
 • Jelenlegi földgázkereskedővel kötött ellátási szerződés.
 • Legfrissebb rendszerhasználati és kereskedelmi számla a számlarészletező oldallal együtt. Ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt 12 hónapra mindegyik.
 • Földgáz esetén órás fogyasztási adatok a távmérővel ellátott felhasználási helyek tekintetében minimum az elmúlt egy évre, de ha rendelkezésre áll, akkor az elmúlt három évre.
 • Jelentősebb jövőbeli változások/beruházások, amik bármilyen módon hatással lehetnek a fogyasztásra.
 • Meghatalmazás földgázbeszerzés támogatására és az illetékes elosztótársaságoknál való közbenjárásra a fogyasztási adatok bekérése végett.

Miért válasszon minket?

 • Rendelkezünk mindazon szakmai tudással és gyakorlattal, amely szükséges ahhoz, hogy támogatni tudjunk vállalatukat villamosenergia és földgáz ügyeitekben.
 • Követjük a magyar és a meghatározó európai, valamint globális villamosenergia és földgáz tőzsdéket és a piaci trendeket.
 • Tisztában vagyunk azzal, hogy az ipari áram ára, azaz a fogyasztói villamosenergia díja milyen árelemekből áll össze és azokra hogyan lehetünk hatással.
 • Csak megbízható és stabil háttérrel rendelkező kereskedőket vonunk be a tendereztetésbe.
 • Független tanácsadók vagyunk.

Energiabeszerzési szolgáltatásaink

Fix áras energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akiknek a két leginkább fontos szempont villamosenergia és/vagy földgáz igényük beszerzésénél a kiszámíthatóság és a tervezhetőség. A fix áras szerződéskötés esetén a vásárlási döntést elég egyszer meghozni, utána a teljes szerződéses időszak alatt állandó áron kerül kiszámlázásra az elfogyasztott mennyiség

Csoportos áram- és gázbeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk (leginkább mikro, kis és középvállalkozások), akik szeretnék kihasználni az energiapiacok adta lehetőségeket és az „egységben az erő” -t a szó szoros értelmében. Portfólió szintű beszerzés esetén ügyfeleink fogyasztási mennyiségeinek összevonásával és magas fokú szakértelmünkkel érünk el kedvezőbb árakat és szerződéses feltételeket a villamosenergia és földgáz kereskedőknél.

Rugalmas áras energiabeszerzési szolgáltatás

Flex beszerzés – rugalmas árú energiabeszerzés

Szolgáltatásunkat azoknak a vállalatoknak ajánljuk, akik a teljes villamosenergia, vagy földgáz igényük egy időpontban történő beszerzésének árkockázatát csökkenteni kívánják azáltal, hogy a szükséges mennyiséget rugalmasan több szeletben, vagy több sztenderd termék vásárlásával a szállítási időszakot megelőzően, vagy akár a szállítási időszakon belül kívánja megtenni.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

Akik minket választottak

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy megismerd az energetikában rejlő lehetőségeidet!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy centtel se többet!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Jó úton haladsz, hogy energiahatékonnyá válj és közben megfelelj a törvényi előírásoknak is!

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Köszönjük érdeklődésed!

Érdekelődésed nagy örömmel fogadtuk, kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

You have Successfully Subscribed!

Takaríts meg akár 15%

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy forinttal se többet!

Okos csoportos energiabeszerzési szolgáltatásunkkal kialakítjuk a legjobb beszerzési stratégiát, amivel megtaláljuk számodra a legjobb kereskedői ajánlatot a piacon.

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

Érdeklődésed megkaptuk, hamarosan jelentkezünk!

Takaríts meg akár 15%

Jó úton haladsz, hogy energiádért csak annyit fizess, amennyit muszáj, és egy forinttal se többet!

Okos energiabeszerzési szolgáltatásunkkal kialakítjuk a legjobb beszerzési stratégiát, amivel megtaláljuk számodra a legjobb kereskedői ajánlatot a piacon.

Kérlek add meg a következő adatokat, hogy felvehessük veled a kapcsolatot.

Érdeklődésed megkaptuk, hamarosan jelentkezünk!