ÁRAM ÁRA ÜZLETI ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNKKAL

Mekkora az áram ára? Megtaláljuk cégének a piacon elérhető legalacsonyabb árat és az igényeihez legjobban illeszkedő áram szerződést.

AZ ÁRAM ÁRA ÉS ANNAK ALAKULÁSA

Az áram, más szóval villamosenergia az a szekunder energiaforrás, mely napjaink egyik legalapvetőbb árucikke, életünk működésének nélkülözhetetlen része. Azoknak a felhasználóknak, akik nem jogosultak az egyetemes szolgáltatásra és a versenypiacról kell beszerezniük az áramot nagyon nem mindegy, hogy mekkora az áram ára, valamint milyen elszámolási konstrukcióban és feltételek mentén szerződnek. Egy rossz döntés jelentős hátrányt okozhat a versenytársakhoz képest főleg most, mikor a tőzsdei áram ára rendkívül volatilisnek számít.  Példaképp a versenypiaci áram árának alakulása láttán kijelenthető, hogy a 2023. év nyertesei azok a vállalkozások voltak, akik a 110-250 Ft/kW-os fix áram árakkal szemben a HUPX indexált szerződéses konstrukciót választották, ahol az éves súlyozott átlagár 50-70 Ft/kWh között alakult (tisztán nettó energiadíj).

Szakértőink a Smart Gas Consulting Kft.-nél több éves energiakereskedelmi és energiapiaci tapasztalattal rendelkeznek, mely biztos tudás birtokában a legkiválóbb minőségben kívánjuk támogatni ügyfeleinket energiagazdálkodásuk optimális és költséghatékony működésében.

A következőkben bemutatjuk, hogyan segíthetjük vállalatukat Energy Alkusz villamosenergia-beszerzési szolgáltatásunkkal.

ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNK, AMIVEL KÉZBEN TARTHATÓ CÉGÉNÉL AZ ÁRAM ÁRA

Energy Alkusz szolgáltatásunk keretében teljeskörűen képviseljük és támogatjuk vállalatukat villamosenergiaigényük versenypiaci beszerzésében. Vállalatuk mérete, fogyasztási profilja, kockázatviselési hajlandósága, valamint egyedi igényei alapján különböző beszerzési stratégiákat javasolunk és elvégezzük az energia tendereztetését, a szolgáltatók megversenyeztetését. A beérkezett kereskedői ajánlatokat kiértékeljük és elkészítjük a döntéshozatalt támogató vezetői összefoglalót. A nyertes ajánlat kiválasztását követően pedig közreműködünk a szerződés megkötésében, aláírást megelőzően ellenőrizzük a szövegezést, hogy minden az ajánlatnak megfelelő legyen. Végeredményben pedig elérjük a legkedvezőbb áram árat, amivel hozzájárulunk versenyképes működésükhöz.

Energy Alkusz szolgáltatásunkkal célunk, hogy a magyarországi üzleti felhasználók, KKV-k és nagyvállalatok a megfelelő információk birtokában az igényeik alapján egyedileg elkészített villamosenergia-kereskedői szerződéses ajánlatok közül saját szempontrendszerük (áram ára legolcsóbb legyen; speciális szerződéses feltételek: toleranciasáv mentes szerződés, stb..) alapján a legmegfelelőbbet tudják kiválasztani.

Szolgáltatásunk sikerének kulcsa a teljeskörű és gyors szakértői tájékoztatás, ami kiterjed az energiapiaci trendek és a fogyasztó mérete alapján elérhető kereskedői termékpaletták bemutatására. Kiemeleten fontosnak tartjuk tisztázni a különböző indexált és fix áras elszámolási módok előnyeit, hátrányait, amik lényegében meghatározzák, hogy mekkora lesz az áram ára, mekkora költségekkel lehet majd kalkulálnia cégének.

ÜGYFELEINK MONDTÁK

A beszerzési szolgáltatásukkal elégedettek voltunk. Mindenre kiterjedő információ átadás, ill. a gyors reagálás , amit kiemelnék.
Mindenkinek ajánljuk!

Kisgyura István

Ügyvezető, KI-BE Kft.

Nagyon profi, hozzáértő szakember. Több cégünk részére az ő segítségével sikerült a korábbinál sokkal kedvezőbb feltételekkel megújítani a villany- és földgázszerződéseket. Minden kérdésünkre gyors választ kaptunk, csak ajánlani tudjuk.

Kabucz Máté

Tulajdonos, Ultramarinos Kft.

Professzionális, gyors és segítőkész szolgáltatást kaptunk, az aktuális földgáz kereskedő hosszabbítási ajánlatához képest 40%-os megtakarítást értünk el a Smart Gas Consulting közreműködésével.

Kisbenedek Péter

Ügyvezető, Búzakovász Kft.

FONTOS CÉGÉNEK A FENNTARTHATÓSÁG?

Amennyiben vállalata számára kiemelt fontosságú a fenntarthatóság és a környezetvédelem, de nincs lehetősége saját napelemes rendszer telepítésére, vagy meglévő rendszere csak kis részben váltja ki a közcélú hálózatból történő vételezését és szeretné, ha a teljes felhasznált villamosenergia akár 100%-a megújuló energiaforrásból származzon, úgy a zöld áram vásárlása a megfelelő választás.

Zöld áram vásárlása esetén a felhasználó egy úgynevezett származási garanciát (Guarantee of Origin / GO) kap, ami a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal által kibocsátott elektronikus okirat, amely igazolja, hogy az általa felhasznált villamos energia meghatározott mennyisége megújuló energiaforrásból származik.

Már számos kereskedő biztosít zöld áramot 3-6 EUR/MWh (1,17 – 2,34 Ft/kWh) felárért cserébe. Energy Alkusz sbeszerzéi szolgáltatásunkkal megtaláljuk a legalacsonyabb felárt kínáló kereskedőt!

SPÓROLJON CÉGÉNEK IDŐT ÉS PÉNZT

A piaci áram árak és az árakat meghatározó fundamentumok folyamatos nyomon követése, valamint a teljeskörű energiabeszerzési folyamat lebonyolítása és az ajánlatok összehasonlítása időigényes feladat. Bízza ezt a feladatot szakértőinkre, akik rengeteg beszerzést tudnak maguk mögött, miközben Ön a vállalata növekedésére összpontosíthat.

A kereskedők megversenyeztetésével nem ritka, hogy 10-15 Ft/kWh-val kedvezőbb nettó egységárat érünk el a legrosszabb kereskedői ajánlathoz képest, ami éves szinten nettó 1 – 1,5 millió Ft költségmegtakarítást jelent 100 000 kWh éves villamosenergia fogyasztás esetén.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.

ENERGY ALKUSZ SZOLGÁLTATÁSUNK MENETE, AMIVEL CÉLUNK A LEGKEDVEZŐBB ÁRAM ÁR ÉS A LEGJOBB SZERZŐDÉSES FELTÉTELEK ELÉRÉSE

 1. Sikeres kereskedőváltás feltételeinek ellenőrzése
 2. Online konzultáció (szerződéses konstrukciók bemutatása, piaci várakozások, fogyasztói igények átbeszélése)
 3. Adatgyűjtés
 4. Ajánlatkérési dokumentáció elkészítése és tender indítása
 5. Beérkezett kereskedői ajánlatok feldolgozása, ellenőrzése
 6. Ajánlatösszesítő és döntéselőkészítő vezetői összefoglaló készítése
 7. Közreműködés az ellátási szerződés megkötése során (szerződés ellenőrzése aláírás előtt)

REFERENCIÁINK

Legkiemelkedőbb energiabeszerzési (villamosenergia- és földgáz), energetikai audit és szakreferens referenciánk a több éves iparági tapasztalatunkon alapul, mely során számos nagyvállalat és közintézmény energiagazdálkodását optimalizáltuk sikeresen. Szakértő csapatunk innovatív megoldásokat és személyre szabott stratégiákat kínál, amelyekkel jelentős költségmegtakarítást értünk el, miközben növeltük ügyfeleink energiabiztonságát és fenntarthatóságát.

ESETTANULMÁNYOK, SIKERES ENERGIABESZERZÉSI PROJEKTEK

Áram ár és annak hatása a vállalkozásokra – HUPX DAM indexált áras szerződések a 2023. év nyertesei

2022. második felében, mikor az energiapiaci pánik miatt történelmi magasságokba szöktek a hosszútávú (fogyasztói fix egységárakat meghatározó 2023. és 2024. évi base load) villamosenergia termékek árai, akkor a legtöbb kereskedő felhagyott a fix áras szerződésekkel, de azoknál, akik továbbra is kínáltak nem volt ritka a 200 Ft/kWh fölötti fix energiadíj, amit jellemzően egy, vagy kétéves időszakra (2023.01.01. – 2024.12.31.) ajánlottak.

Több ügyfelünk esetén időszerű volt a villamosenergia-beszerzés, mivel 2022. december 31. napjával lejárt a szabadpiaci villamosenergia-ellátási szerződésük, kereskedelmi szerződés nélkül pedig sokáig nem maradhattak, mivel azzal kockáztatták volna a kikapcsolás veszélyét. Várakozásunk szerint az ellátás oldali problémák (gyengélkedő francia atomerőművek, rendkívül aszályos 2022. évi időjárás miatti alacsony vízerőművi termelés, földgáz oldali ellátáshiány az orosz gázról való leválás miatt) helyreálltával az árak normalizálódni fognak, ezért ügyfeleinknek intézett villamosenergia tenderek során célzottan kértünk be HUPX indexált szerződéses konstrukcióra ajánlatokat az elérhető kereskedőktől. Nem tartottuk jó stratégiának, hogy ügyfeleink több évre elköteleződjenek ennyire magas fix egységárakon. Azon ügyfeleink, akik végül a HUPX indexált konstrukció mellett döntöttek, jelentős versenyelőnyre tettek szert a kedvezően alakult áraknak köszönhetően.

Sikersztorira példa

Egyik ~ 400 000 kWh éves villamosenergia-fogyasztással rendelkező ügyfelünk részére 2022. novemberében intéztük a villamosenergia-beszerzését. A megszólított kereskedők ajánlataiban szerepelt mind HUPX DAM indexált, mind pedig fix áras ajánlat is. A fix áras ajánlatok közül az 1 éves időszakra szóló (2023. naptári év) 210 Ft/kWh, míg a 2 éves időszakra (2023.01.01. – 2024.12.31.) szóló ajánlat 181 Ft/kWh egységárat tartalmazott. Ezekkel szemben több HUPX indexált ajánlat állt, amelyek közül a legjobb HUDAX DAM + 15,34 EUR/MWh kereskedői felárat (más szóval spreadet) tartalmazott. Az ügyfél a legjobbnak ítélt HUPX indexált szerződés mellett döntött, amivel 2023. évre az átlagos nettó energiadíja 50,2 Ft/kWh lett, amivel nettó 64 millió forintot takarított meg a 2023. évre szóló fix áras (210 Ft/kWh) szerződéshez képest.

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

Milyen áron lehet villamosenergiát vásárolni?

A szabadpiaci áram ára a kereskedővel megállapodott díj, mely az elfogyasztott villamosenergia (áram) mennyisége után fizetendő. Az egységár mértékegysége leggyakrabban Ft/kWh, vagy EUR/MWh.

A következő áram ár prognózisaink a 2024., 2025. és a 2026. naptári évre vonatkoznak, fix áras (szállítási időszak alatt végig állandó) szerződéses konstrukciót feltételezve.

2024. június 6.-án:

 • 2024. év fennmaradó részére energiadíj prognózisunk: 46,2 – 61,2 Ft/kWh
 • 2025. naptári évre energiadíj prognózisunk: 47,6 – 59,6 Ft/kWh
 • 2026. naptári évre energiadíj prognózisunk: 46,1 – 56,1 Ft/kWh

 • HUPX indexált szerződés esetén az elérhető kereskedői felár: 8-35 EUR/MWh

A bemutatott árak tisztán csak az energiadíjat mutatják, melyek nem tartalmazzák a rendszerhasználati és egyéb díjakat, valamint az általános forgalmi adót.

Milyen lehetőségei vannak egy vállalkozásnak, ha szolgáltatót szeretne váltani?

A szabadpiacnak köszönhetően, ha egy villamosenergia felhasználó nem elégedett jelenlegi szolgáltatójával, úgy a szerződésének lejártát követő időszakra szabadon megválaszthatja, hogy kitől szeretné tovább vásárolni a számára szükséges villamosenergiát. A villamosenergia-kereskedők nincsenek területileg bekorlátozva, mint az elosztói engedélyesek, egész Magyarországon szolgáltatnak villamosenergiát.  Annak érdekében, hogy sikeres legyen a kereskedőváltás, úgy a felhasználónak teljesíteni kell a hatályos szerződésben szereplő felmondási feltételeket és ami a legfontosabb, nem szabad, hogy fennálló tartozása legyen a szerződés lejártának pillanatában.

Ránk számíthat, ha a legjobb áron szeretne szerződni a következő időszakra! Kérjen visszahívást szakértőinktől.

Mit kell tudni a HUPX indexált szerződésekről?

HUPX DAM indexált szerződéses konstrukció esetén az elszámolás a területileg illetékes elosztói engedélyes által közölt negyedórás fogyasztási mennyiségek és az indexálás alapjául szolgáló, az adott negyedóra órájára érvényes HUPX DAM órás elszámoló ár, valamint a kereskedői felár (fee/spread) alapján történik. Mivel a HUPX DAM órás árjegyzésekkel operál, ezért adott óra mind a négy negyedórájában azonos HUPX DAM órás ár kerül alkalmazásra.

Bővebben a „HUPX & HUPX DAM – Mit kell tudni HUPX-ról és a HUPX DAM indexált villamosenergia-szerződésről?” című blogbejegyzésünkben olvashat a témáről.

Mit kell tudni a különböző rugalmassági szerződésekről?

A rugalmas energiaszerződések alkalmazásával a nagyfogyasztóknak számító üzleti ügyfelek dönthetnek úgy, hogy a működésükhöz szükséges villamosenergia és földgáz mennyiségüket rugalmasan, több szeletben (tranche-ban) vásárolják meg, vagy különböző sztenderd energia termékkel fedik le. Az ügyfelek szabadon, saját belátásuk szerint dönthetnek, hogy ezeknek a mennyiségi szeleteknek, vagy energiatermékeknek a megvásárlását (árfixálását) a szállítás megkezdése előtt mikorra időzítik. A rugalmas energiaszerződéseknél a vásárlások diverzifikálásával egy befektetési portfólióhoz hasonlóan csökkenthető az árkockázat, vagyis alkalmazásával lehetőség nyílik a tőzsdén jegyzett energiatermékek áringadozásait kisimítani, azaz a teljes villamosenergia és földgáz mennyiséget mentesíti az extrém árkiugrásoktól azáltal, hogy a végső elszámoló ár a vásárlások súlyozott átlagaként áll elő.

Bővebben a „Rugalmas energiaszerződések – A piaci mozgásokhoz igazodó beszerzési stratégiák” című blogbejegyzésünkben olvashat a témáről.

A „Visszahívást kérek” gomb lenyomásával elfogadod az Adatvédelmi és Adatkezelési Tájékoztatónkban leírtakat.